SömnMindfulnessOnt i magenVätskebristHuvudvärk

Nanne Grönvall om allvarliga utmattningen: Kommer aldrig bli hundra igen

20 feb, 2020 
Nanne Grönvall om utmattningen
Nanne Grönvalls utbrändhet har satt stora spår – och hon har tvingats göra stora förändringar i sitt liv.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Härliga Nanne Grönvall är aktuell i Melodifestivalen 2020. Det är 13 år sedan hon var med senast – och mycket har hänt sedan dess. Bland annat har hon kämpat mot en jobbig utmattning.

Se ocksåNanne Grönvalls barn har vuxit upp! Så ser de ut idag.

Nanne Grönvall om utmattningen

För snart fyra år sedan kraschade hon totalt.

– Ingenting fungerade i kroppen, jag har aldrig varit så sjuk som jag blev då. Jag var helt borta från jobb i ett år och det kommer att ta många år att läka. Jag kommer aldrig bli hundra, kroppen och framför allt hjärnan får sig en smäll efter en så här allvarlig utmattningskollaps, berättar hon i en intervju med Expressen.

Efter kollapsen har hon varit tvungen att förändra mycket i livet. Nanne menar att det inte går att vara i gång tio timmar på raken så som hon kunde förr.

– Efter utmattningskollapsen har jag varit tvungen att förändra mönster, att hela tiden ifrågasätta hur mycket jag orkar och hur jag ska göra för att undvika en ny kollaps. Jag har lagt om så otroligt mycket i mitt liv, säger hon.

Annons

Vila är viktigt efter en utbrändhet

I dag är vila och återhämtning otroligt viktigt för Nanne.

– Känner jag att kroppen säger ifrån kan jag vila hela dagen. Jag minimerar väldigt mycket vad gäller skriva på dator, mejl, sms och sådana saker. Jag har förstått att det inte bara tar mycket tid, utan också mycket kraft för hjärnan. Jag är väldigt noga med att vila hjärnan. Kolla på filmer, gå på långa promenader med hunden. Framför allt är jag ledig när jag är ledig. Min feelgood-grej är att titta på film.

Efter kollapsen känner hon sig dock tryggare och mer harmonisk än någonsin tidigare.

– Det beror nog på att jag har lärt mig att minimera stress. Vissa dagar stänger jag av telefonen helt. Det här med att vi ska räcka till på alla håll och kanter, vi är en experimentgeneration. Vi orkar inte så mycket som vi tror och vill. Jag är mitt i livet, och det är synd att det skulle krävas en så allvarlig utmattningskollaps för att förändra så mycket, men det har gjort att jag har fått en helt annan livskvalitet, säger hon till Expressen.

Så här skriver Nanne Grönvall själv på Instagram om vikten av att ta hand om sig:

Foto: TT och Instagram

Läs mer:

Markoolio utbränd: Trodde inte att utbrändhet fanns på riktigt

Karin Adelsköld: Bakslagen är det värsta med utmattningen

Rädda en utbränd hjärna – bästa metoden vid utmattning

Annons