Artikeln innehåller reklamlänkar
FörkylningHuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig mat

3 myter om att sluta använda behå vi måste sluta tro på NU!

07 maj, 2021 
Kvinna tittar bland sina behåar i en låda.
Behå eller inte är var och ens enskilda val – men se till att du gör valet på rätt grunder, och inte på grund av envisa, och osanna, myter som levt kvar alltför länge.
Här reder vi ut några saker om behå-användande som alla med bröst bör känna till.
Annons
Det här är täta bröstBrand logo
Det här är täta bröst

För många kvinnor är en av de bästa stunderna på dagen när man kommer hem och får slänga av sig behån. Den stunden har dock försvunnit för många i och med pandemin och kravet på hemmajobb för de som kan.

Istället har kanske hemmajobbet inneburit att man inte ens tar på sig behån på morgonen, eller i många fall att det blir en bekvämare, bygellös variant som åker fram. Men kan detta påverka brösten på något sätt, eller hälsan överlag?

Det finns gott om olika bud när det gäller behåns vara eller icke vara: Från att brösten skulle bli hängiga om man inte använder behå jämt (även på natten!) till att brösten blir "mer tränade" om man går utan. Vad stämmer egentligen?

Amerikanska journalisten Colleen Murphy på sajten health.com frågade några experter om tre vanliga bröstmyter – och det här är vad de svarade.

Annons

Vad händer med brösten om man inte använder behå?

1. Blir brösten hängiga om man går utan behå?

Att bröst blir hängiga har inte med ditt behå-användande att göra utan är en naturlig del av åldrandet, och beror snarare på gener, viktförändringar, graviditeter och hormonella förändringar.

Det som händer är att en del av bröstvävnaden byts ut mot fett över tid, samtidigt som de stöttande ligamenten i brösten stretchas ut. Det säger läkaren och experten på kvinnohälsa Sabrina Sahni vid Mayo Clinic.

Hon säger däremot att en del kvinnor med stora och tunga bröst som går utan behå kan riskera att de stöttande ligamenten utsätts för påfrestningar som kan påskynda hängigheten. Hur mycket snabbare det går kan man dock inte svara på. Men även här är det förstås skillnad på om man går hela livet utan behå och även tränar utan, eller om man gör det då och då eller bara hemma.

Slutklämmen är i alla fall att hängigheten kommer att drabba oss alla i slutändan och är en naturlig process, så det är ingen idé att lägga för mycket energi på att förhindra det.

Annons

2. Blir brösten starkare av att gå utan behå?

Tanken är att man genom att gå utan behå skulle träna bröstmusklerna att bära upp brösten, och med åldern ha mindre hängiga bröst på grund av detta.

Det är en vanlig missuppfattning att man på något sätt kan träna sig till fastare bröst, berättar Sabrina Sahni också. Brösten består av bröstvävnad och fett, som inte går att påverka med träning, och att du tränar bröstmusklerna med styrketräning kommer inte påverka om brösten blir hängiga eller ej. Möjligtvis att brösten blir mindre om du går ner i vikt.

3. Kan man få bröstcancer av att inte använda behå?

Jo, det finns faktiskt en myt som menar att de som använder behå har större risk att drabbas av bröstcancer. Detta är dock ett helt falskt påstående. Det finns många olika faktorer som ökar risken för bröstcancer, men ditt behå-användande är inte en av dem. Om du inte använder en behå av plutonium, det vill säga.

Annons

Se ocksåanvänder du sportbehå varje dag? Här är fördelar och nackdelar.

Finns det någon som inte borde gå utan behå?

Att använda behå eller inte är ett individuellt val, men det finns vissa personer som läkare rekommenderar att fortsätta använda en stöttande behå.

Det kan bero på att man har smärtor i brösten. Hängbröst, med det medicinska uttrycket bröstptos, kan orsaka smärtor i brösten, som kan lindras av att man bär en behå. Men kvinnor med större bröst kan också uppleva ont i ryggen, axlarna eller nacken av sina stora bröst.

Ett av de vanligaste klagomålen Sabrina Sahni får av kvinnliga patienter som går utan behå är just ryggont. För dessa kvinnor gäller det att hitta en bra och bekväm behå som verkligen ger det stöd de behöver.

5 bekväma behåar vi vill gå runt i just nu

Det finns också många mellanting till att antingen gå med push up-behå med byglar eller att gå helt behå-lös. Här är några mjuka och bekväma behåar vi vill ha under lounge wear-modets era!

Annons

Sömlös behå med formpressade kupor från Ellos. Finns i två färger. Läs mer och köp här (reklamlänk).

Svart behå från Ellos.
Behå från Ellos.

Mjuk, sömlös behå med knäppning bak, från Lindex. Finns i två färger. Läs mer och köp här. (reklamlänk)

Mjuk behå från Lindex.
Behå från Lindex med knäppning bak.

Sport-behå med lätt stöd och korsade band i ryggen, från Lindex. Läs mer och köp här. (reklamlänk)

Behå med tunna band från Lindex.
Svart behå med tunna band från Lindex.

Enkel och stretchig cognacsfärgas behå utan sömmar från Sloggi. Finns i två färger. Läs mer och köp här. (reklamlänk)

Behå från Sloggi.
Stretchig behå från Sloggi.

Enkel behå-topp i elastiskt bomullstyg, från Bread and Boxers. Finns i tre färger. Läs mer och köp här. (reklamlänk)

Grå mjukis-behå från Åhlens.
Grå mjukis-behå från Åhlens.

Källa: Health.com Foto: TT

Annons