SömnMindfulnessOnt i magenVätskebristHuvudvärk

14 faktorer som ökar risken för bröstcancer

03 okt, 2019 
Minska risken för bröstcancer.
Att leva på ett sätt som minimerar alla risker att drabbas av olika sjukdomar är i stort sett omöjligt – och förmodligen inte särskilt kul. Men det finns saker man ganska enkelt kan göra för att åtminstone minska risken. Här listar vi 14 saker som påverkar risken för bröstcancer – och som alla kvinnor bör känna till.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Bröstcancer uppkommer när cellerna i brösten börjar dela sig på ett onormalt och ohämmat sätt och bildar en tumör. Men vad är det som orsakar den här processen?

Experterna vet fortfarande inte helt säkert vad det är som triggar igång cellmutationerna som orsakar bröstcancer, men de vet att det finns flera faktorer som ökar risken. Här är några av de vanligaste.

14 saker som påverkar risken för bröstcancer:

1. Alkohol

Så lite som några enheter i veckan kan öka risken för bröstcancer. Enligt Amerikanska cancerförbundet löper kvinnor som dricker två enheter per dag 20 procent högre risk för att utveckla bröstcancer än kvinnor som inte dricker någon alkohol alls. Östrogen är en av de största bidragande orsakerna till bröstcancer och eftersom alkohol höjer östrogennivåerna i kroppen är det en trolig förklaring till den ökade risken.

2. Övervikt

Efter klimakteriet är övervikt en riskfaktor för bröstcancer. Före klimakteriet kommer östrogenet i din kropp från äggstockarna, men senare i livet kommer den största mängden östrogen från din fettvävnad – alltså höjs risken om du har mer fettvävnad. Dessutom har överviktiga kvinnor ofta högre insulinnivåer, vilket har kopplats samman med bröstcancer. Risken för bröstcancer minskar ju närmare din idealvikt du ligger.

Annons

3. Att inte träna

Fysisk aktivitet minskar risken för bröstcancer, framför allt efter klimakteriet. Lite motion är bättre än ingen, men ju mer du rör dig, desto bättre är det för din hälsa i helhet.

4. Få barn sent

Risken för bröstcancer är något högre för kvinnor som aldrig fött barn samt för dem som fött sitt första barn efter trettio.

5. Att inte amma

Amning har visat sig ha en skyddande effekt, främst om man ammar länge, upp till två år. Den huvudsakliga anledningen är att amning minskar antalet menscykler totalt sett.

6. P-piller

Hormonerna i vissa p-piller har visat sig kunna öka risken för bröstcancer.

Mammografibild
Kvinnor mellan 40 och 74 år kallas regelbundet till mammografi.

7. Hormonterapi efter klimakteriet

Hormonterapi med östrogen och progesteron kan minska klimakteriebesvär, men det kan tyvärr också öka risken för att utveckla och dö av bröstcancer. Det ökar dessutom risken att cancern hunnit längre innan den upptäcks samt för hjärtsjukdomar, blodpropp och stroke. Värt att tänka en extra gång om fördelarna verkligen överväger nackdelarna alltså.

Annons

8. Att vara kvinna

Visste du att män också kan få bröstcancer? Men eftersom bröstcancer framför allt behöver östrogen för att växa är risken så klart högre hos kvinnor.

9. Ålder

Risken ökar med åldern. Bröstcancer är vanligast hos kvinnor över 55 år.

Citroner i en äggkartong
Mammografi är viktigt – men det gäller att ha regelbunden koll på sina bröst för att upptäcka bröstcancer i tid. Här är en lathund för vad du kan titta efter.

10. Bröstcancer i familjen

De flesta kvinnor (8 av 10) som får bröstcancer har det inte i familjen. Men – har du en syster, mamma eller dotter som haft bröstcancer är risken att du själv ska drabbas dubbelt så stor. Har du två familjemedlemmar som drabbats är risken tredubbel.

11. Tidigare bröstcancer

Har du haft cancer i ena bröstet är risken större att man även drabbas i det andra bröstet, eller i en annan del av samma bröst. Risken är liten, men högre för yngre kvinnor än för äldre.

Annons

12. Täta bröst

Täta bröst innebär att du har fler mjölkkörtlar i brösten än andra, det har alltså inget med bröstens hårdhet eller fasthet att göra och det går inte att själv klämma på brösten och avgöra om de är täta eller inte. Det är bara på en mammografi man kan se om brösten är täta eller inte. Kvinnor med ”täta” bröst löper fyra till sex gånger så stor risk att drabbas av bröstcancer.

13. Tidig mens

Tidig mens, det vill säga före tolv års ålder, betyder att du kommer hinna uppleva fler menscykler under livet, vilket innebär en ökad risk.

14. Sent klimakterie

På samma sätt betyder ett senare klimakterie att du hunnit få mens fler gånger – och mer östrogenexponering.

Foto: TT

Källa: Prevention

Läs mer:

Kika på smarta bilden – upptäck bröstcancer i ett tidigt skede

8 kända svenska kvinnor om sin kamp mot bröstcancer

Bröstcancer – så förändrade sjukdomen vårt liv

Annons