Nya rön: Dina bröst avslöjar hur ditt hjärta mår

kvinna i grå tröja håller upp sitt bröst med handen
1:21

Efter reklamen: Det här är täta bröst

(1:21)

Inne i dina bröst finnas ledtrådar till både hur de mår – men också till hur ditt hjärta mår. På en mammografibild kan läkaren nämligen ibland se vita strimmor eller prickar. De är ett tecken på det man kallar förkalkning. I vissa fall kan förkalkning vara ett förstadium till bröstcancer, men i de allra flesta fall finns det en annan förklaring. Man kan till exempel få förkalkningar efter en bröstoperation eller ett slag mot bröstet.

Kan förutsäga risken för hjärtsjukdom

Men det finns också andra typer av förkalkningar som syns i brösten. Bland annat förkalkningar som sitter i bröstens blodådror. De hänger ofta ihop med en högre risk för förkalkningar på andra ställen i kroppen, till exempel i hjärtats artärer. Och det är en känd riskfaktor för hjärtsjukdom.

En studie visar att kvinnor med förkalkningar i bröstens artärer löper en 70 procent högre risk att även ha förkalkningar i hjärtats artärer. En mammografibild skulle alltså kunna användas för både för att hitta bröstcancer och förutsäga kvinnans risk för att utveckla hjärtsjukdom. Men även om man kan se den form av förkalkningar som ökar risken för hjärtsjukdom på mammografi, är det inget som skrivs in i journalen. Det är inte heller något man som patient får veta att man har.

Åderförkalkning ökar risken för stroke

Förkalkningar är när väggarna i artärerna (blodådrorna) blir tjockare och stelare på grund av att det har lagrats plack på insidan av dem. När det blir för trångt får blodet svårare att passera. Detta kallas åderförkalkning eller ateroskleros. Med tiden kan det leda till kärlkramp och stroke.

Förkalkningar i brösten kan sitta både i bröstkörtlar och vävnad, men även i blodådror. Man räknar med att hälften av alla kvinnor över 50 år har någon typ av förkalkning någonstans i sina bröst. När det gäller just förkalkningar i bröstens artärer blir de vanligare med hög ålder. I 40-årsåldern har runt 10 till 20 procent av alla kvinnor förkalkningar i bröstens artärer. I 80-årsåldern är siffran har 70 procent.

Foto: TT

Läs mer:

8 oväntade tecken på att du kan ha hjärtproblem

Det här händer med dina bröst – i alla åldrar

Har du koll på mammografi? Cancerfonden svarar på allt du behöver veta