4 vanliga myter om klimakteriet – och missförstånd

Splitbild: Kvinna svettas, Hilde Löfqvist

Hilde Löfqvist är gynekolog och läkare med djup kunskap om klimakteriet. I sitt arbete stöter hon på vanliga frågor och fördomar om denna period i livet, men framför allt kring den hjälp som finns att få.

Experten slår hål på 4 myter om klimakteriet
3:34

Efter reklamen: Experten slår hål på 4 myter om klimakteriet

(3:34)

Slå på ljud

Hon berättar att de vanligaste myterna hon stöter på är kopplade till hormonbehandlingar och dess påstådda negativa effekter. Men det finns också en bild av att kvinnor får sämre hälsa efter ett avklarat klimakterium.

Vi bad henne lista de vanligaste myter och montera ner dem en gång för alla:

8 symtom på klimakteriet – och hjälpen som lindrar

Myt 1: Hormonbehandling i klimakteriet ger bröstcancer

– Bröstcancer uppstår inte genom östrogen. Man har sett en lätt riskökning med kombinationspreparat med syntetiska hormoner. Men om man behandlar med naturliga hormoner som är kroppsidentiska, alltså med östrogen och naturligt progesteron eller det som kallas Dydrogesteron, så ökar inte bröstcancerrisken. Åtminstone under de första fem behandlingsåren, säger Hilde Löfqvist.

Finns det någon koppling mellan klimakteriet och bröstcancer?

– Bröstcancerrisken ökar genom förhöjt alkoholintag och tilltagande viktökning under menopausen.

Hon poängterar att motion och hälsosam livsstil minskar risken att drabbas, men påminner samtidigt om att bröstcancer är en åldersrelaterad sjukdom och risken att insjukna i bröstcancer ökar hos alla med åren.

– En av 10 kvinnor har fram till 75 års ålder fått en bröstcancer, men de flesta kvinnor blir botade. Bröstcancer som dödsorsak är betydligt lägre än hjärtkärlsjukdom och den här myten riskerar skrämma kvinnor som annars skulle behöva hormonbehandling.

Myt 2: Hormonbehandling ger risk för blodpropp och hjärt/kärlförändringar

– De flesta studierna visar goda effekter av östrogen om man ger behandling i rätt tid till en ännu kärl-frisk kvinna. Hormonbehandling ska startas direkt i klimakteriet eller vid eller strax efter menopausen. Det kallas det terapeutiska fönstret eller ”window of opportunity”.

Hilde menar att forskningen visat hur hormonbehandling under denna tid ger en riskminskning för hjärtkärlsjukdomar.

– Risken för blodpropp kan elimineras helt genom behandling med östrogen genom huden, det kallas också transdermal behandling.

Östrogen, progesteron och bioidentiska hormoner – lär dig allt i vår stora hormonskola

Myt 3: Problemen med klimakteriet skjuts bara fram

Ett vanligt missförstånd är att hormonbehandlingar skjuter upp problematiken och att klimakteriets alla utmaningar väntar samlat när en kvinna slutar med sin behandling.

– Om en hormonbehandling avslutas kan vallningar komma tillbaka igen och slemhinnorna blir definitivt torra i menopausen utan hormoner. En anpassning till ett hormonfattigt liv kan ske, men till vilket pris? Tänk på hälsovinster jag har pratat om, och hjälp mot klimakteriebesvär som kan fortsätta i många år till.

Idag anser man att en hormonbehandling kan fortsätta så länge det inte finns något hälsoskäl att sluta, menar Hilde Löfqvist.

Myt 4: Kvinnan mår så mycket sämre efter menopausen

– En myt som finns, men när kvinnan har kommit genom "förändringen" till att ha blivit en mogen kvinna mår hon enligt flera studier och observationer mycket bättre än tidigare. Yngre och äldre generationer borde prata mer med varandra. Äldre kvinnor har mycket att ge!

Klimakteriekocken Åsa Melin: Så blev maten min räddning

Kvinnans livsfaser – från födsel till menopaus
1:39

Efter reklamen: Kvinnans livsfaser – från födsel till menopaus

(1:39)

Slå på ljud

Utvald läsning