HuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig matPollenallergi

4 myter och fakta om vatten du borde veta om

20 jul, 2021 
Kvinna som dricker vatten i köket
Det finns få saker som känns så enkla som ett glas vatten. Men vad vet du egentligen om den där vätskan som håller oss vid liv och potentiellt kan döda oss?
Här är fyra myter och fakta om vatten som du borde känna till.
Annons

Det vanliga vattnet som vi får i oss varje dag är väldigt mytomspunnet. Mellan varven gör det våra dricksvanor bristfälliga.

4 myter och fakta om vatten du borde veta omBrand logo
4 myter och fakta om vatten du borde veta om

Några av oss får inte i oss tillräckligt med vatten, men än vanligare är det nog att vi överdriver vårt intag.

Bland det bästa man kan göra för sin hälsa är att dricka hälsosamt med vatten. Men även om det är livsnödvändigt behöver vi inga stora mängder egentligen. Övervätskning kan i sig vara livsfarligt.

Se också12 vanliga myter man får höra på sommaren.

Myt 1: Du ska dricka åtta glas vatten per dag

Många är vi nog som fått detta råd inpräntat i huvudet. Men egentligen finns det ingen direkt vetenskap bakom. Man tror att myten uppkom efter en rapport från 1945 av det amerikanska Food and Nutrition Board.

Annons

Men i dag finns det inget givet allmängiltigt mått på hur mycket vatten man behöver på en dag. Det varierar från person till person hur mycket man behöver. Det allmänna rådet brukar vara 1,5 till 2 liter vatten per dygn. Men lyssna på din kropps signaler och drick när du är törstig, det räcker.

– Än i dag finns inga belägg för att friska vuxna människor skulle behöva tänka på att de dricker för lite, vi är sällan undervätskade under normala omständigheter, säger Mats Rundgren, tidigare universitetslektor och forskare vid institutionen för fysiologi och farmakologi vid Karolinska institutet, till KI.

Är du ändå orolig kan du slå ett öga på ditt kiss. Om du kissar några gånger per dag och urinen är ljusgul så dricker du lagom mycket vatten.

Myt 2: Det är viktigt att dricka massor direkt på morgonen

Det pratas ofta om hur viktigt det är att dricka vatten det första man gör på morgonen. Efter en hel natts sömn borde man rimligtvis vara uttorkad, eller?

Annons

Det finns inga studier som visat att vatten på morgonen påverkar vår vätskebalans något märkvärdigt. I stället bör man fokusera på att dricka vatten regelbundet utspritt under hela dagen.

Myt 3: Hellre för mycket vatten än för lite

Det är faktiskt möjligt att dricka för mycket vatten. Det heter hyponatremi på läkarspråk men brukar kallas vattenförgiftning i dagligt tal.

Dricker man för mycket vatten under en kort tidsperiod späder man ut viktiga salter i kroppen. Det kan även leda till att blodet späds ut och att våra celler sväller upp. Det är potentiellt livsfarligt.

Symtomen brukar vara huvudvärk, utmattning, illamående, kräkningar och desorientering.

Istället för att svepa vattenflaskan kan det därför vara klokt att dela upp innehållet under flera tillfällen.

Myt 4: När du är törstig är du uttorkad

Nyckeln till att hålla sig tillräckligt hydrerad är att lyssna på kroppen. När du är törstig är du inte uttorkad. Kroppen är smart så det är då en bit kvar, den påkallar bara din uppmärksamhet så att du inte till slut ska hamna där.

Så när du känner dig törstig gör du alltså klokt i att dricka. Men du är inte uttorkad än (om du inte ignorerat kroppens signaler flertalet gånger tidigare).

Källa: Mindbodygreen, Karolinska institutet

Foto: TT

Annons