FörkylningHuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig mat

Är det bra eller dåligt att dricka bubbelvatten?

12 jul, 2021 
är det dåligt att dricka kolsyrat vatten?
Kolsyrat vatten kan vara ett gott alternativ till vanligt stilla vatten. Men kan det vara dåligt att välja bubbelvatten eller är det precis lika bra?
Annons
5 oväntade fördelar med att äta mer gurkaBrand logo
5 oväntade fördelar med att äta mer gurka

Att dricka kolsyrat vatten har idag blivit nästan lika vanligt som att dricka vanligt dricksvatten. Många kolsyrar själva hemma men det köps också väldigt många liter kolsyrat vatten varje år.

I en undersökning uppger var tredje svensk att de köper vatten på flaska minst en gång i månaden. 36 procent säger att de föredrar kolsyrat vatten framför vanligt stilla vatten. Skillnaden mot vanligt vatten är att kolsyrat vatten innehåller just kolsyra, som är en svag syra och en koldioxid.

Det finns en del myter kring kolsyrat vatten som emellanåt har varit omdiskuterat. Många menar att det inte är nyttigt att dricka kolsyra av olika anledningar, bland annat för att det sägs fräta på tänderna. Men hur är det egentligen?

Annons

Fräter kolsyra på tänderna?

Kolsyra är, som man hör på namnet, en syra men det är en väldigt svag syra som inte gör skador på tänderna i sig. I kombination med socker, som i läsk, kan det däremot hända saker. Men inte av vanligt bubbelvatten som inte är sötat.

Är det bättre att dricka stilla vatten?

Skillnaden mellan stilla vatten och kolsyrat vatten är att kolsyrat innehåller mer luft. För att få i sig samma mängd vatten kan man därför behöva dricka något mer av det kolsyrade bubbelvattnet.

Bubblorna kan också för en del ge mer mättnadskänsla, det kan kanske vara något negativt om man har svårt att få i sig vatten generellt. Men det kan också upplevas som positivt.

kolsyrat vatten: är det bra eller dåligt att dricka bubbelvatten?

Släcker kolsyrat vatten törsten lika bra?

Om man tycker att det är godare att dricka kolsyrat vatten efter till exempel ett träningspass så gå det lika bra att dricka som vanligt stilla vatten. Det finns idag inga bevis för att det inte skulle gå precis lika bra.

Annons

Kan man ge kolsyrat vatten till barn?

Barn under två år rekommenderas inte dricka kolsyrat vatten, men för barn över två år går det bra, och kan vara ett bra alternativ till läsk eller saft.

Finns det fördelar med att välja bubbelvatten?

En del har lättare att dricka bubbelvatten i värme. Om man tycker att det kan vara svårt att få i sig tillräckligt med vatten i värme så kan alltså bubbelvatten vara ett bättre i alternativ.

Om man vill minska på sitt läskdrickande så kan bubbelvatten vara ett bra första substitut till läsken.

Foto: TT

Annons