SömnMindfulnessOnt i magenPollenallergiNyttig matMunhälsa

Mia Törnblom: Jag började med droger för att bli smal

30 nov, 2021 
Mia Törnblom i en grön blus.
Som ung var coachen och författaren Mia Törnbloms största önskan att bli smal, en önskan som var så pass stark att hon blev narkoman. Idag har hon en helt annan, mer accepterande syn på kroppen.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
4 steg mot en hälsosammare inställning till din kroppBrand logo
4 steg mot en hälsosammare inställning till din kropp

Som barn hade Mia Törnblom en okomplicerad relation till sin vikt och kropp, det berättar hon om i podden VIKTIGT! med My Westerdahl och Erik Hemmingsson. Mia började tidigt simma fyra dagar i veckan men slutade tvärt när hon behövde klippa av sig håret för att fortsätta med sporten.

Efter att Mia slutat med simningen gick hon upp i vikt och det fortsatte under tonåren när hon började äta p-piller.
– Där började min resa. Från att vara en person som man bekräftade som söt så blev jag söt i ansiktet. Väldigt med betoningen på inte hela du och inte längre, säger Mia.

"Längtan efter att bli smal..."

Mia berättar att hon har bantat på alla sätt man har kunnat – genom alla möjliga typer av dieter. När hon som 19-åring bodde i Spanien blev hon tipsad om bantningstabletter med narkotika i.
– Jag var emot knark men min längtan efter att bli smal var starkare, berättar Mia.

Annons

Hon intalade sig själv att det var okej med narkotikan eftersom det ju var i en tablett från doktorn.
– Det var nödvändigt att flytta en stor värdering och det var min självkänsla som var så svag som gjorde det möjligt, säger hon.

Alla andra bantningsmetoder hade fungerat kortsiktigt men dessa tabletter fungerade på riktigt, som Mia själv beskriver det.
– Det blev starten på ett tio år långt missbruk, säger hon.

Lärde sig att älska sin kropp

Mia, som nu har varit nykter och drogfri i 21 år, berättar att hon var på väg att börja banta igen när hon blivit nykter men att hon hade en viktig terapeut som hindrade henne. Terapeuten menade att Mia behövde lära sig att acceptera sig själv där hon befann sig.
– De tre första nyktra åren var jag överviktig och lärde mig att älska min kropp då, säger Mia.

Hon säger att detta egentligen var något hon hade behövt lära sig redan som 19-åring.
– Alltså lära mig älska min kropp så som den är – med volanger, med bristningar, med allt vad det innebär och förstå att den här kroppen bär mig, säger Mia.

Annons

Kroppen är vårt hem

Mia har tips på hur man ska se på kroppen för att vara lite snällare mot den – nämligen som vårt hem.
– Vi skulle inte ta en yxa och hugga i väggen i vårt hem, där vill vi ha ombonat och fint. Och så har vi då den här kroppen där våra själar bor och så kan vi behandla den så otroligt illa i form av självförakt men också att skada den. Det fick jag lära mig först efter att jag fyllt trettio, säger hon.

Hon menar att det också är väldigt viktigt att vilja älska sin kropp och sen träna på det, för att lyckas.
– Jag förstod att om jag inte lär mig att bekräfta mig själv, om jag inte lär mig älska mig själv så kommer jag inte att kunna ha en bestående nykterhet. Jag skulle säga att när ens varför är tillräckligt förankrat då är det inte så svårt, säger Mia.

Foto: TT

Annons