Mia Törnblom: Följer du din vilja – eller andras?

01 feb, 2018 
https://image.mabra.com/anna-c1.jpg.jpg?imageId=6444565&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=1318&height=687
Anna Carsall
Mia Törnblom, föreläsare och ledarskapsutbildare.
Varför? I det lilla ordet bor en kraft som kan hjälpa dig att förstå vad du innerst inne vill, enligt Mia Törnblom. Med hjälp av hennes ögonöppnande övning kan du ta reda på vad det är – och få ett enklare och roligare liv.
Annons

Vad kan det bero på att man känner sig stressad, nedstämd eller energilös?

– En orsak kan vara att man inte lever efter sina värderingar, säger Mia Törnblom som är föreläsare, författare och ledarskapsutbildare och som nyligen kom ut med sin senaste bok ”Ta plats med ansvar och generositet”.

Hon fortsätter:

– En del människor gör val baserat på vad deras omgivning vill i stället för att göra det de själva vill. Orsaken till detta varierar såklart från person till person, men ofta handlar det om att man aldrig lärt sig att reflektera kring vad som är viktigt för en själv.

Läs också: 8 saker som gör dig lycklig på riktigt

Jag tror att de allra flesta mår bra av att stanna upp ibland och strukturerat reflektera kring sina val, sina beslut, sina handlingar och värderingar, sina drömmar och önskningar. För mig handlar det om att vara hållbar i längden.

Annons

Du har uttryckt det som att hitta sitt ”varför”. Vad menar du med det?

– Ett enkelt svar: Det är ur vårt ”varför” som vi hämtar våra drivkrafter. Vårt varför är lite som en motor som har extra krafter, som är full av kraft och energi. De allra flesta av oss har grundvärderingar vi vill leva efter, till exempel ärlighet och omtänksamhet. Men ibland är vi inte riktigt medvetna om de här värderingarna. Utan att vi tänker på det kan vi ha hamnat i en sits där vi tar val som står i rak motsats till vad som känns meningsfullt för oss.

Läs också: Sakerna du aldrig ska göra om du vill vara lycklig

Effekten, förutom kraftlöshet och oro, kan vara att det blir en inre konflikt mellan vad vi vill och det vi gör.

– Blir vi medvetna om vad som är viktigast för oss i livet, ger det kraft, energi och vi får lättare att ta beslut som stämmer överens med vårt ”varför”. Livet blir enklare och lite roligare på det sättet, tänker jag.

Annons

Behöver alla hitta sitt varför?

– Nej, känner man mening och balans i livet, som det är, lever man troligen redan efter sina värderingar, utan att man varit riktigt medveten om det.

Vad är bland det viktigaste för dig?

– Att vara generös är jätte-jätteviktigt för mig. Det ger mig en stark känsla av mening och en massa energi.

Läs också: Bli lycklig: 14 småsaker du kan göra

Hur lever du efter det?

– Jag ser till att arbeta ideellt en del av min tid, bland annat på polisen, behandlingshem och fängelser. Men det handlar inte bara om att göra. Generositet är ett sätt att vara, att släppa fram andra, att ge av sin tid, sitt engagemang och sin närvaro. Det kan vara små saker som att tala om för människor i min närhet vad de betyder för mig.

Foto: Peter Knutson

 

Övning: Hitta ditt varför!

Dag 1: Ta fram papper och penna. Skriv ner 50 värderingar som är viktiga för dig, alltså tankar, handlingar och beteenden som är viktiga och känns riktiga för dig. Exempel på värderingar är ärlighet, ödmjukhet, lojalitet, empati, generositet, gästfrihet, trohet, acceptans.

Annons

Tänk på: Det kan kännas lite mastigt att börja med 50, men gör det ändå. Skriv högt och lågt, inget är fel. Kör på utan att tänka för mycket. Vad är rätt, riktigt och viktigt för dig?

Dag 2: Stryk hälften. Ha kvar de 25 allra viktigaste.

Tänk på: När du stryker, gör på ditt sätt, reflektera och värdera eller gå bara på känsla, välj det som är rätt för just dig.

Läs också: Så släpper du din oro – och blir lyckligare! 

Dag 3: Stryk drygt hälften. Ha kvar de 12 viktigaste.

Dag 4: Upprepa proceduren att stryka hälften, ha kvar de 6 viktigaste.

Dag 5: Nu ska du bara ha kvar de 3 allra viktigaste värderingarna – för dig.

Dag 6: Spegla dina 3 viktigaste varför mot hur ditt liv ser ut i dag. I vilken mån du lever efter dina värderingar redan nu?

Här kan du komma fram till två slutsatser:

Att du faktiskt redan lever efter dina grundvärderingar, efter de förutsättningar som finns. Då kan du använda den här övningen för att bli stärkt i det du redan gör.

Annons

Läs också: Använd din bitterhet för att bli lycklig

Att du väljer, handlar och beter dig i rak motsats till vad som är viktigast för dig i livet. Ha med dig i tanken att det här är något positivt. Det betyder inte att du nu måste förändra hela ditt liv! Reflektera kring vad du har möjlighet att påverka för att närma dig din längtan, din sanning. Kom ihåg att också små förändringar kan ge stor effekt för måendet.

 

Lyssna på Mia på MåBra-kvällarna!

Plats: Stockholm 6 mars & Örebro 20 mar 2018.

Läs mer och boka här!

 

Vi är stolta sponsorer av MåBra-kvällarna:

Annons