Hälsonytt! Datum du inte får missa januari 2023

En glad kvinna

Välkommen januari som rymmer både nya vanor och ett snögnistrande lopp! Här har MåBra redaktionen samlat några aktualiteter och extra viktiga datum för hälsosamma dagar i januari.

Se också: Följ med MåBra på träningsresa till Mallorca

Följ med MåBra på träningsresa till Mallorca
0:52

Efter reklamen: Följ med MåBra på träningsresa till Mallorca

(0:52)

Slå på ljud

Skål för alla dina framtida segrar!

Jantelagen har skolat oss svenskar hårt i att inte ta ut segern i förskott. Men vad händer om vi utmanar den tanken? Inom elitidrotten används visualisering som ett sätt att nå framgång och flera studier visar hur metoden kan hjälpa oss nå (och slå!) tänkt resultat. Genom att tänka oss in i, och upprepa, hur vi tar oss till slutmålet så stärker vi också självkänsla och minskar oro.

En viktig del i visualiseringen är också att måla upp delmål och fira dem som de vinster de faktiskt är. Det är stor skillnad på en high five för halva sträckan på tänkta löprundan och att fastna i känslan av att det är en bra bit kvar till måluppfyllnaden. Det finns också experter som menar att de signalsubstanser vi frigör när vi visualiserar ett tänkt slutresultat ger så pass mycket extra energi att den duschen av kraft faktiskt kan vara avgörande för att vi ska lyckas överhuvudtaget.

Redaktionens tips – missa inte detta i januari 2023

Vad är nytt i butikshyllorna, lanseras några spännande poddar eller finns det någon läsning värd att veta mer om? Här listar redaktionen MåBra-tips som vi tycker förtjänar lite extra uppmärksamhet:

1. Kul show: ”Peter Pan går åt helvete”

Ladda skrattmusklerna, när brittiska succéshowen ”Peter Pan går åt helvete” intar Cirkus i Stockholm. Showen beskrivs som en hysteriskt rolig fars där allt som kan gå fel verkligen gåt åt pipan. I rollerna ser vi bland annat Pernilla Wahlgren, Per Andersson och David Batra.

Peter Pan går åt helvete

2. App för god magkänsla: Belly Balance

Var femte person har IBS, en diagnos som kan påverka livskvaliteten i hög grad. Med appen Belly Balance kan du med magbesvär få snabb och rätt hjälp. Här finns livsmedelsscanner, färdiga menyer och recept samt livechat med dietist. Ladda ner som app till din smartphone för 99 kr/månaden.

Belly Balance

3. Ny fyll i själv-bok: Dagbok för vardagslycka

Christina Stielli är en uppskattad föreläsare och författare. I den här fyll i själv-dagboken har hon tagit fasta på att det går att förändra livet på bara 90 dagar. Boken kostar 179 kr och du kan testa metoden själv på nästa uppslag!

Dagbok för vardagslycka

MåBra-kalender i januari

Här hittar du några särskilt viktiga datum för extra härliga och hälsosamma dagar i januari. Fyll på med energi, träningslust och ny kunskap.

2/1 uppmärksammas den introverta personligheten

30 procent av västvärldens befolkning antas vara av denna personlighetstyp. Läs mer om hur du som introvert kan hantera sociala sammanhang och situationer utan att bli dränerad på mabra.com/introvert

23/1 starta nya sunda vanor med MåBra:s mejltjänst ”21dagar”

Starta nya sunda vanor med vår nya, och helt kostnadsfria, mejltjänst som har premiär 23 januari. Det tar 21 dagar att odla en ny vana och med våra smarta mejl får du dagliga träningstips och recept som hjälper dig. Läs mer på mabra.com/21dagar

21 dagar

28/1 är det Winter run

Winter run är precis vad det låter som: ett härligt vinterlopp! Spring 5 eller 10 km på Skansen och ett vintervackert Djurgården. Sprakande eldkorgar och en peppig publik hjälper dig i mål! winterrun.com

27–29/1 besöker Yoga Games Oslo, Malmö, Göteborg och Stockholm.

Först ut är Stockholm för en helg i yogans tecken. Delta i klasser och work shops, lyssna på föreläsningar och testa spännande nyheter. Läs mer på yogagames.org. Namaste!

Sofia Ståhls hälsohacks: Så njuter du av mörka vinterdagar

Foto: TT

Utvald läsning