HuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig matPollenallergi

Sofia Ståhls hälsohacks: Så njuter du av mörka vinterdagar

26 dec, 2022 
Sofia Ståhl
Känns vintern inte bara mysig och underbar hela tiden? Prova några hälsohacks som snabbt kan göra den lite bättre - här tipsar Sofia Ståhl om hur du förgyller din vintervardag!
Annons

En del älskar vintern, andra vill kanske helst bara dra en varm filt över sig i soffan och gå i ide tills våren knackar på dörren igen. Men oavsett om du tillhör snöentusiasterna eller värmedyrkarna så finns det enkla knep för att göra det kyligare halvåret lite härligare – varje dag! Det här tipsar hälsoinspiratören Sofia Ståhl om i sin nya bok 201 vardagshacks – Lämna disken, hångla istället (Bonnier fakta). Själv tillhör hon mest team vinterälskare.

Se också: Tareq Taylor och Sofia Stråhl - parets kärlekshistoria

Tareq Taylor och sofia "PT-Fia" Ståhl - parets kärlekshistoriaBrand logo
Tareq Taylor och sofia "PT-Fia" Ståhl - parets kärlekshistoria

– Jag har alltid älskat vinter och är uppvuxen med längdskidor, och med utomhusaktiviteter året om. Det är dock en helt annan upplevelse med vinter i Stockholm, så jag får erkänna att slasket som oftast händer här drar ner det en aning. Men generellt är vintern så välkommen! säger Sofia Ståhl.

Annons

Sofia Ståhls knep under mörka vinterdagar

När mörkret brer ut sig över dygnet har Sofia Ståhl några knep att ta till.

– Jag fortsätter röra på mig, försöker fånga dagsljuset och gör vad jag kan och behöver utifrån de förutsättningar som finns. Omfamnar det som är och försöker göra det så mysigt som möjligt. Låter bli att boka sönder kalendern på fritiden och njuter av det spontana i den mån det går. Och prioriterar det grundläggande högt, som att:

– Äta ordentligt, fylla på med sömn och träning, och prata med mig själv om mina behov dagligen. Och kramas mycket! Mycket, när det kommer till att må bra där man är, handlar om att acceptera läget och att förhålla sig till det på ett bra sätt. Men då gäller det först att bli medveten om sina tankemönster.

– Identifiera och skapa medvetenhet är viktiga hållplatser. Reflektion hjälper oss att bli medvetna och förstå vad vi gör, varför vi gör det och hur vi kan förändra det – om behovet av förändring finns. Ett verktyg är att skriva ner allt man känner helt ocensurerat och sedan läsa igenom det man skrivit. Ett annat är att prata högt för sig själv. Kommunikation är alltså inte bara viktigt med andra, utan i högsta grad även med oss själva.

Annons

– Överlag så behöver vi öva på att uttrycka våra känslor och behov, och genom att träna på det kommer medvetenheten att öka. Jag påminner gärna om att kommunikationen med oss själva är grundläggande för välmående. Att vi pratar med oss själva dagligen är en grund vi behöver prioritera.

201 hälsohacks
Tipsen är hämtade ur Sofia Ståhls bok 201 Hälsohacks (Bonnier fakta)

Men hur gör man för att bryta negativa tankemönster?

– Man behöver ge sig själv utrymme att öva och lära om sig: Att praktisera annorlunda. En del i det är att öva på att fånga upp något efter att det hänt för att lära sig. Nästa steg är att göra annorlunda när man ska agera. Då många av oss är väldigt styrda av en prestationsbaserad självkänsla är det ofta svårt att ge sig själv det där utrymme till övning – man kräver av sig själv att det ska vända på en sekund och att man direkt ska fatta. Utrymme, utrymme, utrymme – så otroligt värdefullt.

Annons

Hur gör du för att livet snabbt ska kännas lite härligare?

– Det kan kännas klyschigt men tacksamhet för det man har och är, här och nu, sätter saker i perspektiv. Och att stanna till och se hur långt man kommit. Alla har någon punkt där man trodde att det aldrig skulle bli bättre, att blicka tillbaka på den och se vad som hänt sedan dess ger också en viktig påminnelse.

Och om man vill må bättre även på sikt?

– Att tillåta sig själv att bygga en relation till sig själv som är baserad på genuin omtanke. Det är ett jobb och det kräver massor, men det är en investering för livet. I perioder kanske det innebär att man jobbar intensivt med sin personliga utveckling med hjälp av en psykolog eller coachning, ibland kanske det innebär att man övar på något för att bryta ett mönster och ibland kanske det innebär att skriva ner det man trivs med. Att tillåta det vara ett levande arbete med massor av utrymme för olika saker i olika perioder är kanske det viktigaste.

Annons

Ett hälsohack som Sofia tipsar om för att minska prestationen i hälsa är att öva på att byta ut "jag borde", "jag måste" och "jag ska" mot "jag vill", "jag behöver" och "jag skulle må bra av". Jobba gärna aktivt med det här de närmaste veckorna.

Här följer fler tips på hacks från Sofias bok, som kan göra vintervardagen lite härligare.

7 annorlunda hälsohacks av Sofia Ståhl:

1. Bestäm att tiden du tar dig till och från jobbet är din stund där du aktivt väljer att tänka på sådant som gör dig glad och pirrig. Unna dig att vältra dig i framtidsdrömmar, minnen eller fantasier. Gärna med soundtrack som lyfter upplevelsen.

2. Starta en grupp med några vänner där ni bara delar sådant som är gulligt, fint, mysigt, roligt från dagen. En liten humörhöjar-grupp helt enkelt!

3. Börja lägga telefonen i ett annat rum när du tittar på tv, filmer eller serier för att kunna fokusera på en sak i taget.

4. Om du ofta uttrycker trötthet eller att något skaver – skriv ner för att kunna upptäcka mönster. Det du säger är information från dig till dig. Har du svarat "jag är trött och har sovit dåligt" varje dag senaste månaderna säger det att du behöver prioritera sömn och fylla på.

5. Ha en burk i köket där du lägger lappar med sådant som påverkar dig under året – emotionellt, praktiskt, något som gjort intryck, något du åstadkommit, något du är stolt över. Skapa en tradition där du varje nyår läser igenom lapparna en efter en.

6. Fråga runt hos dina nära och bekanta vad de ägnar sig åt på fritiden och häng med på någon annans hobby. Fråga om du får följa med till kören, stallet eller testa kroki-kursen eller skidåkningen och upptäck en uppsjö av nya roliga saker som du aldrig hittills testat.

7. Välj en rörelse att göra en gång om dagen i en vecka. Ställ till exempel klockan på två minuter och gör rörelsen så många gånger du hinner innan klockan ringer. Perfekt rörelse-paus under arbetsdagen!

+ 3 REFLEKTIONSTIPS!

1. En in, en ut! När du väljer att lägga till någon hälsosam rutin eller vana, ta för vana att skrota någon annan. Se över dina rutiner och måsten, finns det något du kan rensa bort innan du lägger till något nytt?

2. Skriv ner allt du gått igenom senaste året – eller åren. Kanske utifrån det du gjort i jobb eller studier eller det du gått igenom emotionellt eller allt du upplevt. Läs igenom och ta in. Se så långt du kommit och så mycket du gjort!

3. Fråga dig själv ofta: "Vad skulle göra min kväll lite snällare/mysigare/ omtänksammare?" Öva på att ge dig själv precis det.

Foto: TT

Annons