FörkylningHuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig mat

Karin vägrade leva med svullnaden: ”Lärde mig allt om lymfödem”

27 jun, 2022 UPPDATERAD 06 jul, 2023
AvLinda Unnhem
Karin Björkegren Jones
När yogaläraren och hälsoinspiratören Karin Björkegren Jones, 57, drabbades av lymfödem – och hela armen svullnade upp – trodde hon först att hon fått en blodpropp. ”Kroniskt”, sa läkarna, men det vägrade Karin acceptera.
Annons

År 2012 drabbades Karin Björkegren Jones av bröstcancer. Hon genomgick en tuff behandling, där bland annat ena bröstet och ett stort antal lymfknutor i armhålan togs bort. Två och ett halvt år senare kom nästa hälsosmäll.

– Jag hade varit och tränat när min hand och arm plötsligt svullnade upp. Det dunkade och spände och handen var så tjock att jag inte längre kunde se blodådrorna. Min första tanke var att jag hade fått en blodpropp, men på akuten blev jag bara hemskickad, berättar hon.

VIDEO: Därför kan du få problem med lymfsystemet – experten svararBrand logo
VIDEO: Därför kan du få problem med lymfsystemet – experten svarar

Lymfödem kan vara biverkning efter bröstcanceroperation

Att det var lymfödem hon drabbats av, var det ingen som nämnde på sjukhuset. Trots att Karin berättade hon haft cancer – och trots att det är en vanlig biverkning efter en bröstcanceroperation.

Annons

– Det visste jag inte då, informationen jag fick efter min behandling var väldigt knapphändig. Och om lymfsystemet visste jag knappt något, mer än att man kan torrborsta sig för att slippa celluliter, ungefär!

Svullnaden spred sig snart till den andra armen, benen och magen, men Karin vägrade nöja sig med beskedet hon fick från de läkare och lymfterapeuter hon mötte:

– De sa att lymfödemet var kroniskt, att jag fick lära mig leva med vätskeansamlingarna och att alltid ha en kompressionsstrumpa på armen. Men det ville jag inte – för mig kändes strumpan som en ständig påminnelse om sjukdom och allt det jobbiga jag hade gått igenom. Jag tänkte att det måste finnas sätt att bli bättre, jag kunde inte acceptera att bli fråntagen allt hopp!

Karin började söka egna lösningar på lymfödem

Frustrationen – och brist på kunskap och förståelse inom den traditionella vården – fick Karin att bege sig ut på en resa efter egna svar. Som journalist har hon alltid varit ifrågasättande och vetgirig och som yogalärare, hälsoinspiratör och författare till stort antal böcker om kvinnohälsa har helhetsperspektivet alltid varit viktigt.

Annons

– Därför kunde jag till exempel inte förstå varför lymfterapeuten jag fick träffa genom landstinget bara masserade min arm, när lymfsystemet är just ett system – där det är viktigt med ett flöde i hela kroppen. Jag motsatte mig också idén om att det finns en lösning som passar alla. Till exempel får man ofta rådet att träna vid lymfödem. Men här gäller det att hitta en träning som passar var och en. Jag blir till exempel mer svullen om jag tränar för hårt, berättar Karin.

Hennes research om lymfsystemet – som 2017 skulle mynna ut i boken Omstart– för en starkare, renare och friskare kropp – var gedigen. Till exempel utbildade hon sig till lymfmassör, lärde sig koppa och kinesiotejpa kroppen, åkte på lymfretreat, fick ayurvediska behandlingar och zonterapi, träffade en homeopat – listan kan göras lång. Och hela tiden växte övertygelsen:

– Man kan absolut hjälpa lymfsystemet och få det att jobba mer effektivt. Och på så sätt bli av med en mängd hälsoproblem som man kanske avfärdat, lärt sig leva med eller fått beskrivna som ”kroniska”. Svullnader på olika ställen i kroppen, problem med att gå ner i vikt, åderbråck och celluliter. Men också mer allmänna, lite diffusa symtom, som att man kanske lätt blir förkyld eller känner sig frusen och kall.

Annons

En hörnsten i resan mot friskare lymfsystem är andningen

Numera har Karin även en onlinekurs via sajten Wellbration. Kursen heter Boosta lymfsystemet och förutom kunskap om lymfsystemet får deltagarna lära sig bland annat lymfyoga, meditation, egenvård och andningsövningar.

En hörnsten i resan mot ett friskare lymfsystem är just andningen, menar Karin. Att lära sig andas rätt.

– Andningen är själva pumpen för lymfsystemet, det är den som sätter i gång flödet. Tyvärr har många av oss fastnat i ett felaktigt andningsmönster, där vi andas för högt och snabbt i stället för med djupa och långsamma andetag, berättar Karin.

För henne har yogan visat vägen till en mer medveten andning – och till ett större, inre lugn.

– Börjar man jobba med sin andning märker man också ganska snart att man får ett lugnare förhållningssätt till livet.

Man blir inte lika lätt stressad. Och stress vet vi ju är dåligt för lymfsystemet.

Annons

Fler pauser och egenvård kan vara bra för lymsystemet

Karin är också noga med att ta pauser. Inte bara mellan perioder av mer intensivt arbete, utan även i vardagen. Fem minuters rörelsepaus här, en tupplur där. En omsorg om kroppen, något som blivit allt viktigare för Karin under åren av sjukdom. Idag vet hon hur hon ska ta hand om sig för att minska sina lymfproblem, men det finns fortfarande mycket att önska av vården.

– Till exempel vore det fantastiskt med någon form av bot-bidrag, det vill säga ett skatteavdrag för egenvård. Då skulle fler få möjlighet att välja integrativa och alternativa behandlingar, när man upplever att den traditionella sjukvården inte räcker till.

FOTO: Anneli Hildonen, TT, privat

SE OCKSÅ: Så ska du träna om du har problem med lymfsystemetBrand logo
SE OCKSÅ: Så ska du träna om du har problem med lymfsystemet
Annons