Kvinnor med lipödem får sämre vård – tas inte på allvar
Kvinnor med lipödem möts ofta av okunskap, fördomar och dåligt bemötande inom vården. Det visar en ny studie från Hälsohögskolan vid Jönköping University – den första i Sverige som kombinerar statistik och patientberättelser, och jämför vårderfarenheter hos kvinnor med lipödem med kvinnor i befolkningen i stort.
I studien deltog 245 kvinnor med lipödem, där flera av deltagarna hade haft symtom sedan tonåren och befann sig i ett långt framskridet stadium av sjukdomen. Vägen till diagnos var ofta lång och frustrerande – var femte kvinna hade sökt vård fler än 20 gånger innan rätt diagnos ställdes.
– Flera kvinnor beskrev att det krävdes "tur" för att träffa en vårdgivare med kunskap om lipödem, säger Johanna Falck, universitetsadjunkt och doktorand vid Hälsohögskolan till ju.se.
"Dagens brister bidrar till onödigt lidande"
I brist på stöd tvingades många söka kunskap själva – ofta på nätet. Behandlingar som kan lindra, som lymfdränage eller fettsugning, erbjöds sällan via den offentliga vården och fick i stället bekostas privat.
Missnöjet med vården var tydligt: kvinnorna med lipödem rapporterade betydligt sämre erfarenheter än kvinnor i befolkningen generellt – särskilt när det gällde kontinuitet, bemötande och respekt. Symtom tolkades ofta som psykologiska eller relaterade till övervikt, vilket ledde till att många inte togs på allvar.
– Det krävs ett helhetsgrepp för att förbättra vården för kvinnor med lipödem. Dagens brister bidrar till onödigt lidande och ojämlik vård, säger Johanna Falck.
Forskarna menar att en tidig diagnos och individanpassad behandling kan göra stor skillnad – både för hälsan och livskvaliteten.
LÄS OCKSÅ: Celluliter eller lipödem? Så vet du skillnaden
Vad är lipödem
- Lipödem är en kronisk sjukdom som främst drabbar kvinnor.
- Den kännetecknas av onormal och smärtsam fettansamling, oftast på stuss, höfter, lår och ben – ibland även armar.
- Vanliga symtom är ömhet, tyngdkänsla och lätt att få blåmärken.
- Orsaken är oklar, men ärftlighet tros spela en roll.
Foto: TT/Shutterstock