FörkylningHuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig mat

Martina har lipödem – blev hjälpt av fettsugning

15 maj, 2023 
AvBirgitta Lindvall Wiik
Martina Masso, som har lipödem.
Martina Masso var beredd att göra vad som helst för att slippa smärtan i de svällande låren och armarna. När hon fick rätt diagnos tvekade hon inte inför att operera den sjuka fettvävnaden.
Annons

Det brände, stack och molvärkte i ben, armar, på magen och rumpan. Stockholmstjejen Martina Masso, 34, skulle visa sig ha en sjukdom som hela tiden växte i omfång. Sjukdomen heter lipödem och beror på en sjuk fettvävnad, men Martina trodde länge att hon bara var överviktig.

– Jag har kämpat nästan hela mitt liv med träning och olika dieter. Värst var soppdieten och visst gick jag ner några kilo, men det var bara ansiktet och överkroppen som blev smalare. Benen fortsatte att växa och det kändes som att jag misslyckades hela tiden, fast jag gjorde allt rätt, säger Martina Masso.

12 kroppspositiva ledord vi alla borde leva efterBrand logo
12 kroppspositiva ledord vi alla borde leva efter

Martina vet inte exakt när hennes sjukdom började, men redan i tidiga tonåren blev hennes kropp oproportionerlig.

– Midjan hade storlek small och underkroppen large. Benen var mycket större än alla mina vänners ben, jag har exempelvis aldrig kunnat ha stövlar och jag undvek att gå i kjol. Jag ville bara dölja min kropp, jag skämdes, säger Martina som inte kunde förstå varför hennes kropp inte liknade mammas eller släktingarnas. De flesta var ju smala med proportionerlig kropp!

Martina Masso, stående vid köksbänken.
I dag har Martina Massos liv blivit mycket bättre och hon glädjer sig åt att slippa ha ont i kroppen hela tiden. Foto: Theresia Köhlin

Smärta tillkom efter graviditeten

Martina har alltid haft en aktiv och sund livsstil och har trots det blivit allt större, hon var ständigt rädd för att öka ytterligare i vikt. Men värst var det när den sjuka fettväven började smärta.

Annons

– Jag har två barn, Eveline, 9, och Lucas, 7. Efter båda graviditeterna har min nedre kropp ökat ytterligare i omfång och efter den första började jag få ont i kroppen. Om kläderna satt åt det minsta lilla över ben och rumpa så fick jag den där brännande, tryckande och stickande smärtan. Det gjorde så ont att det var jobbigt om kläderna stramade.

Lipödem är inte fetma

Lipödem är en kronisk störning i fettvävnaden där de ytliga mindre lymfkärlen, blodkärlen och nerverna är påverkade. Vid lipödem ökar kroppens fettceller i storlek och personen ökar i omfång, framför allt över stuss, höfter och lår. I ett senare stadium kan även armarna påverkas.

Tillståndet förväxlas ofta med fetma, men lipödem försvinner inte om man går ned i vikt. Med största sannolikhet är det en ärftlig sjukdom. Den drabbar nästan bara kvinnor och bryter ofta ut i samband med hormonförändringar, som vid exempelvis pubertet, barnafödande eller menopaus.

Fettvävnaden är ofta ojämn och knölig, och huden i området kan kännas kall. Kompressionskläder kan minska smärta och ge bättre rörlighet. Man kan också få hjälp av en lymfterapeut som kan ge manuellt lymfdränage, vilket kan ge viss lindring av svullnad och smärta.

Källa: Doktor.se, 1177.se, svenskaodemförbundet.se

Bindvävsmassage hjälpte tillfälligt

Martina berättar att även hennes armar började växa och i sin förtvivlan sökte hon all hjälp hon kunde få.

Annons

– Jag har sökt vård ända sedan 2015. På vårdcentralen trodde de att jag var deprimerad eller utbränd. I journalen står att jag har fibromyalgi. Rådet var att vila, säger Martina och berättar att ett sätt att tillfälligt lindra smärtan var att gå på så kallad LPG-behandling, det vill säga en mekanisk djup bindvävsmassage.

– Efter varje behandling kändes det temporärt bättre. Det var när jag berättade om mina besvär för hälsocoachen som hon sa att jag kanske har lipödem. Jag hade aldrig hört talas om sjukdomen men när jag googlade och tittade på youtubeklipp om tillståndet så kände jag igen alla symtom.

Fick själv leta efter hjälp

Martina gick till läkaren och sa att hon trodde att hon har lipödem. Det trodde läkaren också.

– Hon tittade på mig, lyssnade på min berättelse om smärtan, att jag väldigt lätt fick blåmärken och att det kändes som att jag alltid hade en tung våtdräkt på mig. Allt stämde in på en lipödemiker. Läkaren konstaterade också att svensk sjukvård har för liten kunskap om sjukdomen och hon bad mig kontakta en lymfterapeut.

Annons

Martina fortsatte att googla. Fanns det verkligen ingen hjälp att få? Hon hittade kliniker som specialiserat sig på lipödem och förstod att hon kunde operera bort den sjuka fettvävnaden.

– Jag tog kontakt med en klinik och där kunde kirurgen snabbt ställa diagnosen lipödem efter att ha klämt och känt på mig och lyssnat på min historia. Han har utfört många operationer med en teknik som heter smartlipo och jag sög i mig all kunskap. Jag ville inte ge mig in i någon behandling som inte skulle hjälpa.

Symtom vid lipödem

Den kroniska störningen i fettvävnaden som främst drabbar stuss, höfter och lår kan bland annat ge följande besvär:

  • Svår stickande och tryckande smärta.
  • Ömhet och känslighet för beröring.
  • Tyngdkänsla i påverkade kroppsdelar.
  • Blåmärken.
  • Myrkrypningar.
  • Överrörliga leder.
  • Trötthet.
  • Sömnsvårigheter, ofta i och med värk.
  • Nedstämdhet och depression.

Källa: Doktor.se, 1177.se, svenskaodemförbundet.se

Fettsugning av lipödem tog bort smärtan

Till slut bestämde sig Martina för att genomgå de operationer som kunde hjälpa, trots att hon fick bekosta dem själv. Behandlingen behövde utföras i olika steg, för bästa återhämtning.

Annons

– Jag har genomgått fem operationer under loppet av tre månader. Först opererades baksida och utsida lår, sedan framsida och insida lår och knän. Efter det var det dags för varsin operation av vaderna, armarna och buken. Jag var bara lokalbedövad under ingreppen som kändes men inte alls var obehagliga.

Efter operationerna fick Martina gå klädd i kompressionsplagg dygnet runt i två veckors tid.

– När bedövningen släppte kändes det ungefär som en kraftigare träningsvärk, men jag fick leva precis som vanligt. Jag började med promenader och jag minns att jag kände mig så lätt och härlig i kroppen. Det var en befriande känsla. Smärtan och tyngdkänslan var borta!

Martina, som sitter med benen i kors, något som inte gick innan operationen.
För Martina Masso var det tidigare omöjligt att sitta med benen i kors. Men efter att ha opererat bort den sjuka fettväven försvann smärtan. Foto: Theresia Köhlin

"Det finns hjälp att få"

Martina är noga med att använda kompressionsplagg så ofta som möjligt, inte minst när hon tränar på gymmet.

Annons

– Det är en viktig del i behandlingen av min sjukdom, och det är väldigt skönt att träna i kompressionstajts.

Martina driver instagramkontot @martinaslifegram där hon öppet berättat om sin lipödemresa. Responsen från andra drabbade har varit stor.

– Många kvinnor lider i onödan, jag vill sprida kunskapen om att det finns hjälp att få. Det är dyrt och jag hade aldrig klarat det utan hjälp från mina nära och kära. Det är jag otroligt tacksam för. Mitt liv har blivit så mycket bättre. Jag svävar på moln och har fått en ökad livslust. När jag ser nytagna bilder på mig själv gråter jag av lycka, men bäst av allt är att smärtan är borta. Jag slipper ha ont i kroppen hela tiden, säger Martina Masso.

Fettsugning vid lipödem

  • I dag finns ingen botande behandling vid lipödem. Men en del upplever lindring av fysisk aktivitet, kompressionskläder och lymfdränage. Det går även att operera bort de sjuka fettcellerna.

  • Det finns olika metoder som används vid fettsugning av lipödem. Oftast delas operationerna upp i flera, där man tar olika områden vid olika tillfällen. Detta för att underlätta läkning och återhämtning.

  • Vid fettsugning av lipödem avlägsnas så mycket fett som möjligt på den drabbade kroppsdelen. Målet är att ta bort smärtan och öka rörligheten.

  • Efteråt kläs patienten i kompressionsplagg som ska bäras dygnet runt följt av halva dygnet de närmsta veckorna. Därefter ska de bäras så ofta man känner att man kan.

  • Kvarvarande fettceller kan börja växa till sig igen, och vanliga fettceller kan omvandlas till sjuk fettmassa. Hur fort det går är individuellt, men förloppet kan gå att bromsa genom regelbunden användning av kompressionskläder.

  • Operationen ges inte via sjukvården utan är något patienten får bekosta själv. Det är en dyr behandling.

Källa: Vilyam Melki, kirurg vid Estetikum i Uppsala

Foto: Theresia Köhlin

Annons