Fråga psykologen Fråga läkaren Fråga KBT-terapeuten Fråga relationsexperten Fråga träningsexperten

Celluliter eller lipödem? Så vet du skillnaden

11 apr, 2025
author Christina Lundell
Christina Lundell
kvinna med gropiga lår
Är det celluliter, eller är det lipödem? MåBras läkare hjälper vår läsare att reda ut skillnaden och vad det finns att göra.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
7 saker som din läkare stör sig på att du görBrand logo
7 saker som din läkare stör sig på att du gör

Fråga: Jag har en fråga om celluliter och ­lipödem. De senaste fem åren har jag gått upp 11 kilo, men nästan hela ­viktuppgången sitter på ben och rumpa. Jag är 45 år och har tidigare varit normalviktig. Nu räknas jag som överviktig, men jag har fortfarande storlek S i tröjor. Det har också blivit en stum känsla i benen och det kan göra ont att ha vissa klädesplagg eller när barnen kommer åt mina ben. När jag tittar på mina ben så är skinnet gropigt och blekt. Hur skiljer man på celluliter och ödem? Går det att bli av med dem? Vad kan jag göra själv?

/Aisha

Läkaren Christina Lundell svarar: "Vården är mycket eftersatt"

Tack för din fråga! Kroppens stora fettdepåer finns i bland annat stuss, lår samt på och inuti buken. Vid viktuppgång blir fettcellerna förstorade och det bildas också fler ­celler för att hjälpa till att lagra energin.

Annons

Celluliter är en gropighet i hudytan. 80–90 procent av alla kvinnor har ­celluliter, enligt studier. En teori är att de orsakas av att cirkulationen i hudens fettväv blir nedsatt på grund av förstoringen av fettcellerna. Det försämrar då vätskeavflödet, vilket ökar volymen ytterligare och gör att bindväven runt vävnaden utsätts för tryck och tappar formen. Man graderar celluliterna enligt en speciell skala för att bedöma omfattningen.

Vill du också ställa en fråga?

Vi har flera experter som regelbundet svarar på läsarfrågor. Vill du ställa en egen fråga? Mejla till [email protected]. Skriv i ämnesraden vilken expert du vill ställa din frågan till.

MåBra:s experter:

  • Hanna Brännlund, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
  • Gunilla Hasselgren, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
  • Christina Lundell, legitimerad läkare som även forskar inom kvinnohälsa på Karolinska Universitetssjukhuset.
  • Anna Bennich, legitimerad psykolog och psykoterapeut.
  • Nathalie Siljerud Joo, legitimerad psykoterapeut med KBT-inriktning.
  • Maria Jacqueline Bratt, socionom, specialiserad på bland annat konflikthantering.
  • Sandra Hiort, personlig tränare, kostrådgivare, friskvårdskonsult och stressrådgivare.

Vill du läsa mer? Här hittar du alla frågor och svar från våra experter.

Vad kan man göra åt celluliter då? Daglig rörelse ökar cirkulationen och att bygga muskelmassa är bra för både allmänhälsan och för att ”strama åt” huden. Att minska fettdepåerna kan också hjälpa till att förbättra cirkulationen. Men bindväven krymper inte, så viktnedgång är inte ett universalmedel för att bli av med dem.

Annons

Det finns krämer med olika ingredienser, men de vetenskapliga effekterna är svaga och vanlig mjukgörande duger gott. Att äta kollagentillskott rekommenderas inte av hudläkare eftersom det inte är bevisat effektivt – och dyrt.

Lipödem utgår också från fett- och bindväv och den som har lipödem har också celluliter. Man får en tillväxt i omfång på en viss plats, huden blir grövre, vävnaden hårdare, och tillståndet präglas mer av smärta och ömhet. Gränsen för när man inte längre tänker att det är celluliter utan mer en sjuklig process går vid smärta, ömhet och förändringar i vävnaderna, som ­förgrovningen.

Man vet inte orsaken till lipödem, men det börjar ofta vid hormonella omställningar, till exempel graviditet eller klimakteriet. Vården är mycket eftersatt och personer med lipödem för en tuff kamp. Fettsugning kan hjälpa, men i praktiken måste man betala behandlingen själv. Medicinska kompressionsplagg, lymfmassage och högläge kan lindra. Jag önskar verkligen att det fanns mer att erbjuda. Det behövs också mer forskning.

Annons