Köttätare löper dubbelt så stor risk för diabetes

Köttätare riskerar diabetes.

5 tidiga tecken på diabetes
Slå på ljud

Personer som väljer en vegetarisk diet löper mindre risk än köttätare att drabbas av diabetes typ 2, menar ny forskning som gjorts i samarbete mellan Universitat Rovira i Virgili och Harvad University.

3349 deltagare, män och kvinnor i åldrarna 50 till 80, följdes i forskningsprojektet under en femårsperiod. När forskningsprojektet inleddes led ingen av deltagarna av diabetes, men de hade en hög risk för kardiovaskulära sjukdomar.

Läs också: Nytt: Många kan sluta med insulin med ny metod

Forskarna tittade speciellt på sambandet mellan diabetes typ 2 och olika typer av fetter. Risken för diabetes typ 2 var dubbat så stor för personer som konsumerade mer mättade fetter och animaliska fetter. Efter 4,5 år hade 266 personer som ingick i forskningsprojektet utvecklat diabetes typ 2.

Enligt studien räcker det med mindre än en matsked, eller 12 gram, smör varje dag för att risken för diabetes skulle fördubblas jämfört med de som konsumerade mindre av mättade animaliska fetter. Konsumtion av yoghurt kopplades å sin sida till en lägre risk för diabetes.

Läs också: Så minskar du risken för diabetes

Forskarna förespråkar hälsoeffekterna av en medelhavsinspirerad diet och menar att dieten skyddar från kroniska sjukdomar som diabetes typ 2. I stället för mättade animaliska fetter är fetter som finns i olivolja och nötter att föredra för en hälsosammare diet, enligt forskarna bakom studien.

Foto: Shutterstock

 

Forskare: Grädde minskar risken för diabetes

Grädde och andra feta mejeriprodukter kan vara bra för din hälsa, enligt Lunds universitet.

Läs också: Forskare: Grädde minskar risken för diabetes

 

 

Utvald läsning