FörkylningHuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig mat

Köttätare löper dubbelt så stor risk för diabetes

21 feb, 2017 
AvNanna von Knorring
Köttätare riskerar diabetes.
Köttätare riskerar i större utsträckning att drabbas av diabetes typ 2 jämfört med personer som väljer en vegansk diet. Det menar ny forskning som poängterar vikten av en medelhavsinspirerad diet.
Annons

5 tidiga tecken på diabetesBrand logo
5 tidiga tecken på diabetes

Personer som väljer en vegetarisk diet löper mindre risk än köttätare att drabbas av diabetes typ 2, menar ny forskning som gjorts i samarbete mellan Universitat Rovira i Virgili och Harvad University.

3349 deltagare, män och kvinnor i åldrarna 50 till 80, följdes i forskningsprojektet under en femårsperiod. När forskningsprojektet inleddes led ingen av deltagarna av diabetes, men de hade en hög risk för kardiovaskulära sjukdomar.

Läs också: Nytt: Många kan sluta med insulin med ny metod

Forskarna tittade speciellt på sambandet mellan diabetes typ 2 och olika typer av fetter. Risken för diabetes typ 2 var dubbat så stor för personer som konsumerade mer mättade fetter och animaliska fetter. Efter 4,5 år hade 266 personer som ingick i forskningsprojektet utvecklat diabetes typ 2.

Enligt studien räcker det med mindre än en matsked, eller 12 gram, smör varje dag för att risken för diabetes skulle fördubblas jämfört med de som konsumerade mindre av mättade animaliska fetter. Konsumtion av yoghurt kopplades å sin sida till en lägre risk för diabetes.

Läs också: Så minskar du risken för diabetes

Forskarna förespråkar hälsoeffekterna av en medelhavsinspirerad diet och menar att dieten skyddar från kroniska sjukdomar som diabetes typ 2. I stället för mättade animaliska fetter är fetter som finns i olivolja och nötter att föredra för en hälsosammare diet, enligt forskarna bakom studien.

Foto: Shutterstock

 

Forskare: Grädde minskar risken för diabetes

Grädde och andra feta mejeriprodukter kan vara bra för din hälsa, enligt Lunds universitet.

Läs också: Forskare: Grädde minskar risken för diabetes

 

Få MåBra:s populära nyhetsbrev!

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste hälsonyheterna och får mängder av kost-, träningstips och annan inspirerande läsning. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

 

Annons