HuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig matPollenallergi

3 kända hälsoprofiler berättar: Så klarade vi klimakteriet

23 mar, 2022 
Malin Berghagen, Blossom Tainton och Olga Rönnberg
De är vältränade och lever sunt. Trots det har de alla märkt av klimakteriet i olika grad, vissa mer än andra. Här berättar tränings- och hälsoprofilerna Blossom Tainton, Malin Berghagen och Olga Rönnberg vad som har hjälpt dem.
Annons

För en del är klimakteriet knappt kännbart. För andra förändrar det livet rejält. Det kan till exempel handla om besvär som trötthet, oro och vallningar. Eller att känna sig låg, eller kanske inte riktigt känna igen sin kropp.

Här berättar tre kända kvinnor och hälsoprofiler om sin upplevelse av klimakteriet. Och vad som har hjälpt dem igenom det.

Se även: Det här händer i klimakteriet

Det här händer i klimakterietBrand logo
Det här händer i klimakteriet

Blossom Tainton, 59, PT & halsocoach, om klimakteriet

For mig kom klimakteriet sa tydligt, det var som att trycka pa en knapp. Jag kom in i en omvand pubertet, jag borjade smygroka och kande mig melankolisk och nostalgisk, jag ville helst vara ifred. Sedan fick jag ont i kroppen. Vallningarna kom sent i processen men det var langt ifran det varsta.

Annons

Jag hamnade i en utmattningsdepression och jag vet an idag inte vad som egentligen var honan eller agget. Jag fick antidepressiva och behandling med ostrogen och gestagen, syntetiskt progesteron. Anda madde jag skit; jag hade ont i axlar och knan, och sa svara magsmartor att jag knappt kom ur sangen. Jag hade stortblodningar och skrek av smarta. Det var fruktansvart!

Det visade sig att jag inte talde gestagen. Min gynekolog rekommenderade att jag var utan progesteron och gick pa frekventa ultraljudskontroller. Sa smaningom forsokte jag fa bioidentiskt progesteron men det ar knappt nagon lakare som skriver ut det i Sverige. Jag kopte en creme med bioidentiskt progesteron utomlands och har inte kant av nagra biverkningar av den.

"Idag tränar jag lite mjukare än tidigare"

Nu har det gatt snart tio ar sedan jag hamnade i klimakteriet och det kanns som att jag har kommit ut pa andra sidan. Men jag ar inte redo att plocka bort hormonerna riktigt an sa jag anvander fortfarande ostrogenplaster och creme med bioidentiskt progesteron.

Annons

Idag tranar jag lite mjukare an tidigare, da hade jag en fanig forestallning om att jag skulle vara i mitt livs form nar jag var 50 ar. Lugn yoga, mjuk traning, meditation och andningsovningar har hjalpt mig. Jag tror att ju mindre stressad man ar, desto battre klarar man av klimakteriebesvaren.

Men aven hogintensiv traning ar viktigt for att stimulera hormonerna, men det ar viktigt att utga ifran sig sjalv och dagsformen. Jag markte ocksa att mina vallningar blev varre av socker, kaffe och alkohol.

Malin Berghagen, 55, halsoprofil och MåBra-bloggare, om sin upplevelse

Jag har haft en enorm tur med klimakteriet, jag har egentligen bara markt av tre saker: att slemhinnorna blev torra, att jag fick svarare att ga ner i vikt och att jag fick lite mer humor och tande till snabbare an vanligt. Sedan la mensen av vid 50.

Jag hade redan innan bestamt mig for att inte gora nagon stor grej av klimakteriet och att inte se det som nagot fult. Vi ar sa fixerade vid alder och det gor bara att vi aldras i fortid. I andra lander ser man klimakteriet som en visdomens alder!

Annons

Det jag haft mest hjalp av ar lugn yoga som tar ner stressnivan, macapulver och olja mot torra slemhinnor. Doftfri kokosolja ar perfekt for sexlivet! Min installning ar att klimakteriet ar en magisk alder dar man slipper mens och kan njuta av sex utan oro for graviditet.

Olga Ronnberg, 49, PT & fitnessprofil om klimakteriet

Jag markte av klimakteriet redan for ett par ar sedan. Jag fick dels nattsvettningar, dels humorsvangningar och en rejal nedstamdhet – och det ar mycket olikt mig! Nedstamdheten var varst, jag var pa botten och borjade tappa sjalvfortroende och min framatanda forsvann. Allt var bara svart.

Min stora raddning blev HRT, behandling med ostrogen och progesteron. Jag lever ju sunt med traning, kost och somn sedan manga ar tillbaka men man ska komma ihag att traning och kost bara ar en del av ”behandlingen”.

Alla kan fa klimakteriesymtom, aven den mest valtranade! For mig blev HRT den stora skillnaden.

Annons