8 kändisar om att leva med diabetes

Molly Sandén, Peter Jihde och Hanna Hellquist.
5 tidiga tecken på diabetes
Slå på ljud

Under året 2020 har det pratats mer om diabetes än på länge, tack vare coronaviruset och det faktum att diabetiker räknas som en riskgrupp.

– Statistik från Folkhälsomyndigheten visar att 24 procent av de som vårdas på IVA och 25 procent av avlidna hade diabetes. Ser man på siffror i USA, så är andelen med diabetes betydligt högre, vilket nog speglar att befolkningen där har mer diabetes än i Sverige, berättar Anna Norhammar, adjungerad professor i kardiologi vid Karolinska Institutet, för Hjärt-Lungfonden.

Men människor lever med diabetes alla år, och året runt, med eller utan en pågående pandemi – och antalet diabetiker ökar.

Diabetes typ 1 och typ 2 – olika orsaker

Det har blivit en stigmatisering kring sjukdomen pågrund av kopplingen mellan typ 2-diabetes och en ohälsosam livsstil. Men det finns fler faktorer som spelar in, som till exempel ärftlighet och stress. Vad som orsakar diabetes typ 1 vet man ännu inte.

Vem som helst kan alltså drabbas av diabetes – en sjukdom som påverkar hela ens liv.

Här har vi samlat åtta kända personer som lever med diabetes typ 1 eller typ 2. Här är deras egna ord om hur sjukdomen påverkat dem!

Molly Sandén har diabetes typ 1.

Molly Sandén var 20 när hon fick veta att hon har diabetes.

Molly Sandén, 28, artist

Sångfågeln Molly Sandén, som vi sett i bland annat Melodifestivalen och hört i Hollywood-filmen Eurovision Song Contest: Story of Fire Saga, har diabetes typ 1.

Hon fick diagnosen som 20-åring, och det är en oro hon lever med varje dag.

– Jag kan dö, i sömnen utan att det märks, utan att jag märker det utan att nån märker det, sa hon till Aftonbladet 2018.

Molly tar dagligen åtta insulinsprutor för att hålla blodsockret i schack.

– Jag har fått en väldig respekt för min hälsa och att jag inte alltid kan räkna med att funka. Förut kände jag mig mer odödlig och lite modigare på vissa saker som kanske inte alltid är nice att vara modig med, som hur mycket man festar och hur lite man sover, sa hon då.

Hanna Hellquist har diabetes typ 1.

Hanna Hellquist fick sin diagnos som barn.

Hanna Hellquist, 40, journalist och författare

Hanna Hellquist, som vi länge kunde höra i Morgonpasset i P3, och som programlett flera SVT-program, har levt med sin diabetes typ 1 sedan hon var 12 år. Hon har en lite annorlunda syn på sin diagnos.

– Jag måste vara den enda svenska kända diabetikern som inte blivit kontaktad (av Diabetesgalan, reds. anm.). Men jag förstår dem – för jag är ingen bra diabetiker. Det är en slags protest från när jag var liten – jag ville inte vara en sånt barn som åker på diabetesläger. Jag vill inte vara min sjukdom, har hon sagt till Sveriges Radio.

När Hanna första gången och fick veta att hon hade diabetes som barn blev hon livrädd.

– Jag hade en morbror som haft diabetes, han blev blind vid trettio, fick amputera fot, ben och gick på dialys och dog redan vid 52, så det var ju det jag såg framför mig, men allt har ju förändrats sedan dess, berättar Hanna. Men gud jag var helt knäckt, har hon sagt till Dina Mediciner.

Anne Rice har diabetes typ 1.

Författaren Anne Rice var nära att dö av sin diabetes.

Anne Rice, 79, författare

Kvinnan bakom klassiker som En vampyrs bekännelse och De fördömdas drottning var nära att dö av sin odiagnosticerade diabetes typ 1.

Efter en tid med symtom varken hon eller läkare kunde förklara (hon gick ner i vikt, hade kramper i händerna och försämrat minne bland annat) vaknade hon tidigt en morgon 2001 med en stark smärta i huvudet, svårigheter att andas och irrationellt beteende gentemot de i hennes närhet.

Till sist tillkallades ambulans och när den kom fram var hon medvetslös. När man mätte hennes blodsockervärde låg det på en dödligt hög nivå.

"De berättade senare för mig att jag hamnat i koma och följdaktligen hade dött om det dröjt 5-10 minuter till", har hon berättat för ABC New.

Peter Jihde har diabetes typ 1.

Peter Jihde fick sin diagnos sent i livet.

Peter Jihde, 49, programledare

Peter Jihde har nästan blivit det svenska ansiktet för diabetes i och med sitt stående ledarskap för Diabetesgalan sedan dess start 2017 (galan är inställd 2020 på grund av coronapandemin).

2012 fick han diagnosen diabetes typ 1, och då bestämde han sig för att han skulle bli "världens bästa diabetiker" och försöka hantera sin sjukdom med träning och kost.

– Jag sköter mig fortfarande för att få må så bra som jag någonsin kan, men nu har jag insett att jag inte kan besegra sjukdomen. Det bästa jag kan åstadkomma är oavgjort, jag kan inte vinna, sa Jihde till Expressen för två år sedan.

Före diagnosen var planen att han skulle fortsätta jobba så länge han fick, men nu har han lagt om planerna – och sitt pensionssparande – för att kunna gå i pension innan han fyllt 60.

– Jag älskar mitt jobb, men jag vet också att diabetes tar på krafterna och att det inte är givet att jag kan fortsätta arbeta till 65 eller längre om jag ska få må bra, sa han då.

Carl Jan Granqvist har diabetes typ 2.

Carl Jan Granqvist slipper numer äta insulinmedicin mot sin diabetes.

Carl Jan Granqvist, 74, matprofil och tv-personlighet

För 19 år sedan fick vinkännaren och gästgivaren Carl Jan Granqvist veta att han hade fått diabetes typ 2, och började ta insulintabletter för att hantera sitt blodsocker.

Våren 2018 var han en av deltagarna i Biggest Loser VIP, och efter bara tre veckor på slottet, med omlagd kost och motion, kunde han sluta med insulinet.

– Jag hade under många år ökat insulinet upp till 80 doser per dag, och på 2,5 vecka behövde jag inte ta något insulin alls, det är helt märkligt, sa Carl Jan i "Biggest loser VIP"-finalen, och fortsatte:

– Det viktiga för oss som är äldre är att vi behåller vår muskelmassa. Det är också det som kan ta bort den sista medicineringen, om man bygger muskelmassa. Det är upp till dig att byta medicin till lite ändrad kost och motion. Det är väl bättre än att stoppa i piller i kroppen.

Olle Jönsson har diabetes typ 2.

Livet med diabetes är inte det lättaste för Olle Jönsson.

Olle Jönsson, 64, sångare i bandet Lasse Stefanz

Olle Jönsson, som lever med diabetes typ 2, har levt ett liv på turné under väldigt många år, och kanske inte levt det sundaste livet. Han har även genomlevt en hjärtinfarkt.

– Om jag hade fått välja hade jag hellre tagit en hjärtinfarkt till, än diabetes. För när den var fixad, så var den fixad, säger Olle Jönsson i TV3-programmet Leva utan att dö som sändes hösten 2018.

I programmet berättar han också att det han är mest rädd för är att få kallbrand i fötterna, något som ibland händer väldigt sjuka diabetiker.

– Det skulle vara en knäckt Olle Jönsson. Jag tror inte jag kommer åka ut och sitta och sjunga i rullstol. Det är all in som gäller, sa artisten då.

George Lucas har diabetes typ 2.

Diabetesen hindrade George Lucas från att delta i Vietnamkriget.

George Lucas, 76, filmregissör

George Lucas ligger bakom filmsuccéer som Star Wars och Indiana Jones, men den egna hälsa har inte alltid varit succé.

Han var 23 när han fick diagnosen diabetes typ 2 – under en medicinsk undersökning då han värvades till Vietnam-kriget. Han blev inte godkänd och fick därför inte åka – något som kan ha räddat hand liv.

Han tror sig ha ärvt sin diabetes från sin farfar som hade samma sjukdom, det skriver Diabetes UK.

Tom Hanks har diabetes typ 2.

Tom Hanks har slutat viktpendla för olika roller.

Tom Hanks, 64, skådespelare

2013 fick den flerfaldigt oscarvinnande skådespelaren Tom Hanks diagnosen diabetes typ 2.

– Jag är en del av den lata generationen i Amerika som blint har dansat genom livet och nu funnit mig själv med en sjukdom. Ni har sett mig i filmer, ni vet hur jag såg ut. Jag var en riktig idiot, sa han 2016 till Radio Times.

Under sin långa skådespelarkarriär har han tvingats gå upp och ner i vikt många gånger för olika roller – något han lovat sig själv att sluta göra sen han fick diagnosen. Men det var svårare än så att hålla sjukdomen under kontroll.

– Jag trodde jag kunde undvika det genom att ta bort brödet från mina cheeseburgare. Men det krävs mer än så, sa han då.

Foto: TT

...

Läs mer:

Högt blodsocker? Så får du det under kontroll – expertens tips

9 största riskfaktorerna för diabetes typ 2

Vanligt bryggkaffe minskar risken för diabetes typ 2

Utvald läsning