Film och TVKändisnyheterNyheterPodd

Jul och nyår 2020 – då får vi nya besked från FHM

18 nov, 2020 
julfirande familj och Anders Tegnell.
Det här är vad vi vet om hur vi kommer kunna fira jul 2020 – med tanke på corona och nya restriktioner mot smittspridningen. Och då kommer nya besked från Folkhälsomyndigheten och Anders Tegnell.
Annons
Coronapandemin - de restriktioner gäller i Sverige just nuBrand logo
Coronapandemin - de restriktioner gäller i Sverige just nu

Måndagen den 16 november kom beskedet att man vill begränsa maxantalet för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar till åtta personer, från tidigare gränsen på 50. Om remissen går igenom gäller beskedet till och med den 22 december – två dagar före julafton. Till att börja med.

Än har Folkhälsomyndigheten inte gått ut med några tydliga riktlinjer kring jul och nyår, gällande att minska spridningen av coronaviruset. Men på måndagens presskonferens – där statsminister Stefan Löfven lade fram det nya beskedet – konstaterade generaldirektör på Folkhälsomyndigheten, Johan Carlsson, att man kommer att lämna ett besked i god tid före jul.

Nytt corona-besked i december inför jul och nyår

Samtidigt vill man inte slå fast något för tidigt.

– Vi går in i en ny säsong med fler resor, besök av släkt och vänner och skolledighet. Vi avser att återkomma i god tid innan jul och ge en ganska fyllig bild över hur vi ser på läget, säger generaldirektör Johan Carlson.

Annons

Han säger att nya riktlinjer för julen 2020 kommer "en bit in i december":

– Vi vill vara tidigt ute, å andra sidan vill vi vara så pass sent ute att bedömningarna gäller över julen.

Fira jul under corona – risk att smitta släktingar

Privata tillställningar, så som fester, företagsevenemang eller begravningar – tillställningar som inte riktas till allmänheten – omfattas inte av förordningen formellt, men rekommendationen är att man ska utgå från att restriktionerna gäller även här.

– Man ska inte bjuda in till fester eller arrangera sociala evenemang med andra än den absolut närmaste familjen, eller någon nära vän som man träffar ofta, säger inrikesminister Mikael Damberg till Aftonbladet.

Han menar vidare att vi alla bör förbereda oss på ett annorlunda och mindre julfirande än vi är vana vid.

– Det värsta vore om vi skulle sprida smitta till våra släktingar och andra som vi bryr oss allra mest om. Det är inte en sådan jul vi vill ha.

Annons

Kanske bara närmaste familjen

Strax efter att man lättat på restriktionerna för 70-plussare i oktober lät prognosen betydligt ljusare.

– Har man en grundfamilj som rör sig om 10-15 personer, då får det vara okej, sa statsepidemiolog Anders Tegnell bland annat i Aktuellt då.

Men sedan vände kurvan uppåt igen, och nu behöver vi alla tänka om. Det kan bli så att vissa regioner får hårdare restriktioner över jul och nyår 2020 än andra.

– Det kan ju finnas regioner där man behöver vara ännu mer inskränkt i sitt julfirande och verkligen bara hålla sig till den närmaste tajta familjen, säger Anders Tegnell till SVT.

Han säger vidare att man kan planera för sitt önskade julfirande – men behöver vara beredd på att allt kan ändras i sista stund.

Källa: Folkhälsomyndigheten, Aftonbladet, SVT Foto: TT

...

Läs mer:

Här är den enda riskfaktorn som ökar dödligheten i covid-19

Det är skillnaden mellan allmän sammankomst och offentlig tillställning

Tegnell om uppmaningen kring munskydd från WHO: "Helt fel tolkning"

Annons