Kaffe skyddar hjärtat – så länge du inte dricker det så här

Kvinna med en kopp svart kaffe i händerna
5 bra vanor för hjärtat
Slå på ljud

Hjärtsvikt är vanligt och risken att drabbas ökar med åldern. Sjukdomen innebär att hjärtat inte orkar pumpa ut blod som det ska. Då kan man få symtom som

Nu visar en stor långtidsstudie att det finns ett enkelt sätt att sänka risken att drabbas: Genom att dricka kaffe varje dag.

Se också Är det farligt att dricka kaffe på tom mage? Doktorn svarar.

Så mycket kaffe behöver man dricka för hjärtats skull

Forskarna har tittat på flera stora studier och kommit fram till att den som dricker minst två koppar kaffe per dag har en 30 procent lägre risk att få hjärtsvikt än den som dricker en kopp om dagen eller mindre. Man såg också att risken att få hjärtsvikt minskar med mellan 5 och 12 procent för varje kopp man dricker per dag. Däremot minskade inte risken om man bara drack en kopp kaffe om dagen.

Det här kaffet sänker INTE risken för hjärtsjukdom

Men de nya rönen gäller bara för svart kaffe – och med koffein. När det gäller koffeinfritt kaffe såg man inte samma gynnsamma effekt på hjärthälsan. Tvärtom. I en av studierna såg man till och med att koffeinfritt kaffe ökade risken för hjärtsvikt.

Hur det är med kaffe med mjölk och/eller socker vet man inte heller. Men klart är att koffeinet tycks spela en viktig roll för hjärthälsan. Rent hypotetiskt betyder det att även andra drycker med koffein skulle kunna minska risken för hjärtsvikt.

Se ocksåsnabbkaffe vs bryggkaffe – vilket är bäst ur hälsosynpunkt?

Så minskar du risken för hjärtsvikt

Forskarna vill dock inte gå så långt som att rekommendera till ett allmänt ökat intag av kaffe. Åtminstone inte än. För det krävs ytterligare forskning. De förebyggande råd som har allra starkast effekt är fortfarande att sluta röka, gå ner i vikt om man är överviktig och att röra på sig mer. Först längre ner på listan kommer kaffet, men då ska det alltså vara svart och inte vara koffeinfritt.

Studien är publicerad i tidskriften Circulation.

Foto: TT

Utvald läsning