SömnMindfulnessOnt i magenMunhälsaVätskebrist

Jennie Sandberg: Har kvinnor ett bäst före-datum?

22 mar, 2022 
Jennie Sandberg
Förbrukad? Nej rutinerad! MåBra:s chefredaktör vill putsa upp bilden av kvinnor i klimakteriet. Ett område där det finns självförtroende och kunskap att hämta!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

– Ursäkta, kan någon öppna lite? Jag håller på att få en vallning!

Powerpointen får vänta en minut för att utomhuskylan ska blanda sig med den instängda luften i konferensrummet. Det tydliga önskemålet om svalare rumstemperatur kommer från en högröd och svettig kollega – som lika snabbt som självklart får hjälp av jobbarkompisen som sitter närmast fönstret.

Medan vår överhettade mötesdeltagare torkar svetten ur pannan tar vi andra för oss av det framdukade kaffet och frukten. Sedan återgår vi till agendan.

Se även: Det här händer i klimakteriet

Det här händer i klimakterietBrand logo
Det här händer i klimakteriet

Som om ingenting hade hänt. Och det hade det ju egentligen inte.

Men efteråt kunde jag inte släppa framstegskänslan. Hade detta kunna hänt på mitt förra jobb? Är det här verkligheten på alla arbetsplatser eller enbart hos oss?

Annons

För givetvis var situationen ett resultat av både kunskap, trygghet och acceptans. Det var aldrig något som behövde förklaras, döljas eller skojas bort. Eftersom en kvinna i klimakteriet sannolikt får vallningar eller andra fysiska reaktioner så var det hela ungefär lika spännande som när en småbarnsförälder gäspar klockan 15:00 efter en koliknatt.

Få pålästa om klimakteriet trots att det drabbar alla kvinnor

Men varför får då något så helt naturligt och förväntat ändå dominera hela denna krönika? Jo för att det som inträffade på vårt möte inte alls tycks vara normal-läge. Enligt en undersökning från Socialstyrelsen upplever nästan alla kvinnor besvär i samband med klimakteriet. Men vi är dåligt pålästa! I undersökningen uppgav en tredjedel att de var helt oförberedda på kroppens reaktioner. Och dessutom upplevde många att vården hade bristande kunskaper. Andra studier pekar på att skam är en vanlig känsla under den här perioden i livet. Skam för att kroppen gör som den vill och inte längre kan kontrolleras – och för att inte längre vara fertil.

Att flasha med sina vallningar på ett möte inför främlingar kanske inte är den första impulsen, men kanske den smartaste. Först då ger vi ett helt rum chansen att helt och fullt ta in en kvinna på väg in i sin andra vår – som ju är något HELT annat än ålderns höst!

I MåBra nummer 4 tar vi ett stort grepp om klimakteriet. Välkommen att ta del av senaste forskningen, bästa hjälpen och röster från kvinnor som är på väg in, mitt uppe i eller på andra sidan av denna naturliga del av livet.

MåBras nummer fyra, med Elaine Eksvärd på omslaget.
Omslagsfoto: Peter Assarsson
Annons