HuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig matPollenallergi

6 influencers som slutat retuschera sina bilder

07 dec, 2022 
Nicole Falciani, Linda-Marie Nilsson, Bianca Kronlöf

Vi möts dagligen av retuscherade bilder på sociala medier och studier visar unga tjejer påverkas negativt av det. Men nu har några stora influencers tröttnat - och de väljer att sluta retuschera bilder på sig själva. De har gemensamt uttalat att de vill "motverka orealistiska skönhetsideal och kroppshets".

Annons

Slätare hy, fylligare läppar och perfekta ögon. Idag finns det mängder av filter som bara med några klick kan ändra vårt utseende på sociala medier.

Men nu har influencer-profilerna Bianca Kronlöf, Tone Sekelius, Felicia Bergström, Imane Asry, Nicole Falciani och Linda-Marie Nilsson tillsammans gått ut med att de slutar retuschera sina bilder.

Se också: Siri Helle om hur sociala medier påverkar den psykiska hälsan

Siri Helle om hur sociala medier påverkar den psykiska hälsanBrand logo
Siri Helle om hur sociala medier påverkar den psykiska hälsan

Unga tjejer påverkas av skönhetsideal i sociala medier

Under sommaren 2022 gjorde Syno International, på uppdrag av Dove, en undersökning i Sverige där 529 tjejer i åldrarna tio till 17 år fick svara på frågor kopplade till sociala medier.

Undersökningen visar att över hälften av alla flickor och unga tjejer har ändrat eller överväger att ändra på sitt fysiska utseende genom till exempel skönhetsingrepp, efter att ha exponerats för innehåll som innehåller orealistiska skönhetsideal i sociala medier. I samma undersökning framgår det också att sju av tio unga tjejer tycker att influencers är i position att förändra detta.

Annons

Även forskning bekräftar att ungdomar påverkas av skönhetsidealen i sociala medier. En forskningsöversikt från Statens medieråd visar att ungdomar som exponeras för skönhetsideal i sociala medier har lägre självkänsla, känner negativa känslor kring sin egen kropp och har ökad risk för att drabbas av ätstörningar.

Bianca Kronlöf
Bianca Kronlöf har slutat retuschera sina bilder.

Vill motverka orealistiska skönhetsideal och kroppshets

Nu går sex av Sveriges influencer-profiler ut med att de slutar retuschera sina bilder, och anledningen till det är just för att motverka orealistiska skönhetsideal och kroppshets. De har inom ramen för initiativet som heter Riktlinjer för Positiv Påverkan tagit fram riktlinjer som influencers kan ansluta sig till och målet är att skapa ett klimat i sociala medier som inte får unga att må dåligt.

– Att nå ut och påverka är ett privilegium vi arbetat hårt för, men det kommer med ett ansvar. Eller kanske snarare en möjlighet. På samma sätt som vi i vissa fall kan vara en del av problemet med att upprätthålla orealistiska skönhetsideal, väljer vi nu att aktivt vara en del av lösningen, säger Bianca Kronlöf, Felicia Bergström, Nicole Falciani, Imane Asry, Linda- Marie Nilsson och Tone Sekelius i ett pressmeddelande.

Foto: Pressbilder

Annons