Därför vaknar du med huvudvärk & så lindrar du den snabbt

kvinna vaknar med huvudvärk
10 ovärderliga tips för morgontrötta
1:08

Efter reklamen: 10 ovärderliga tips för morgontrötta

(1:08)

Slå på ljud

Att ha huvudvärk är alltid jobbigt och ingen vill vakna med bultande ömt huvud. Men av olika anledningar vaknar en hel del människor med eller till och med av huvudvärk, ofta tidigt på morgonen.

Det är inte helt ovanligt att huvudvärk på morgonen också hänger ihop med sömnproblem. Bland annat hänger migrän på morgonen ofta ihop med problem att somna på kvällarna.

Huvudvärken kan dessutom kännas värre om man inte sover ordentligt eftersom vi får lägre smärttröskel.

Därför får många kvinnor migrän vid mens

Dålig sömn kan ge huvudvärk

Att sova dåligt kan förstås bero på många olika saker. Till exempel att man känner sig stressad, sover i en dålig miljö, gnisslar tänder, vaknar av att man behöver kissa eller har värk i kroppen. Här är några saker att se över.

Är miljön anpassad för bra sömn?

Har du en säng som är anpassad efter din kropp? Är din kudde rätt för dig? Har du tillräckligt mörkt, tyst och svalt i sovrummet?

Allt det här och ännu mer kan påverka hur du sover och hur du känner dig när du vaknar.

Går du och lägger dig på samma tider

Om vi inte håller oss till samma sovtider varje natt så kan det göra att vi kommer ur vår naturliga dygnsrytm och stör sömnen.

Det här brukar personers jobbar skift känna av men det gäller även andra som till exempel tar sovmorgnar på helger eller går och lägger sig olika tider varje kväll.

Hjälp kroppen genom att gå och lägga dig samma tid varje dag, och gå upp samma tid. Var också ute när det är dagsljus och ha mörkt när du ska sova.

Har du psykiska problem?

Har man oro och ångest är det vanligt att både ha problem att somna och att vakna till på nätterna. Även hormoner som är i obalans kan göra att man känner av ångest och vaknar av den.

Äter du medicin eller har fysiska problem?

En del mediciner kan göra att man får huvudvärk eller sover sämre. Både sömn och huvudvärk kan också påverkas av att man gnisslar tänder. Sömnen kan även påverkas av att man har kryp i kroppen eller ont någonstans. Högt blodtryck och en del andra fysiska åkommor kan ge huvudvärk.

Har du vätskebrist eller valt fel dryck?

Dricker vi för lite vatten så kan det i förlängningen ge huvudvärk och man kan vakna med bultande huvud. Att dricka alkohol kan också ge huvudvärk och göra att man sover dåligt. Även koffeindrycker kan påverka sömnen.

13 sätt att lindra huvudvärk naturligt – huskurer och knep

Skulle du kunna ha sömnapné?

Att vakna med huvudvärk kan också vara ett tecken på att man kan ha sömnapné, där man gör korta andningsuppehåll på natten.

Kvinna vaknar med huvudvärk på morgonen

Det kan du göra för att lindra huvudvärk

Man ska förstås alltid ta reda på vad huvudvärk beror på. Även om den varken är akut eller speciellt svår. Ibland är lösningen enkel. Här är också några saker du kan göra själv för att lindra huvudvärk som du vet inte är farlig.

Drick ordentligt med vatten

Se till att alltid dricka ordentligt, inte dricka alkohol och inte dricka för mycket koffeindrycker.

Kyl eller värm vid värken

Om du har migränliknande huvudvärk kan kyla vara skönt för att lindra. Lägg till exempel en handduk du har haft i frysen över pannan.

Om värken snarare kommer från spänningar i kroppen så kan värme vara skönare. Ha till exempel en vetekudde över axlarna och nacken. En varm avkopplande dusch kan också hjälpa.

Dämpa ljuset vid migränvärk

Migränliknande huvudvärk kan triggas av starkt ljus. Att dämpa belysningen kan vara skönt, eller att ha solglasögon när man är utomhus. Sitter du och jobbar vid skärm kan du behöva dämpa ljuset från skärmen.

Yoga och stretcha mot huvudvärk

Huvudvärk som kommer av spänningar i rygg och nacke kan motverkas genom att få igång blodcirkulationen och sträcka ut. Testa yoga mot huvudvärk och för att slappna av mer och bättre.

Naprapatens övningar för att slippa värk i huvud, nacke och axlar

Var rädd om käkarna

Vet du med dig att du spänner käkarna eller gnisslar tänderna så försök tänka på att mjuka upp käkarna och att inte spänna dig här. Undvik till exempel att tugga tuggummi. Kanske skulle du må bra av en bettskena?

Källa: The Sun, Vårdguiden Foto: TT

Utvald läsning