SömnMindfulnessOnt i magenPollenallergiNyttig matMunhälsa

"Hur slutar jag smygäta?"

30 apr, 2012 
Marie Tegnér
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Jag går ofta och småäter, kan inte låta bli att plocka i mig både nyttiga och onyttiga saker som frukt, ostskivor, kakor, kex. Skäms lite för det här så det är mest i smyg som jag plockar i mig. Men det ger ju många kalorier och jag behöver minska i vikt. Har du några tips på hur jag ska göra för att bryta min ovana?

Stina

Jag brukar berätta om när jag som tonåring gömde mat i byrån. Vilken skam när mamma frågade varför jag hade en tom sardinburk bland underkläderna… Och det var inte det enda jag åt när ingen såg. Det var smörgåsrån med smör och ost, salta kex, kakor från frysen och en massa annat.

Inte godis, för jag var ju överviktig och ville gå ner i vikt. Därför undvek jag sötsaker och trodde att det räckte. Tänk, så glad jag blev när jag hittade en dietchoklad utan socker. Att det var lika mycket kalorier i den som i vanlig choklad och även i nyttig mat förstod jag inte.

Nu i efterhand inser jag att jag åt av helt andra orsaker än att jag var hungrig. Maten var ett sällskap, en tröst, en belöning – och ibland rent okynne och en dålig vana.

Annons

Jag gissar att ditt problem ligger i närheten av mitt. Det handlar om att kroppens belöningssystem blir bortskämt när man hela tiden belönar sig med mat. Sött och fett i kombination triggar i gång systemet och kroppen kräver bara mer och mer. Jag gissar att det är sådant du äter: sött och sött/fett. Den första åtgärden är att bli medveten, och där är du redan i och med att du ställer frågan.

Att du smygäter beror naturligtvis på att du skäms för att du är medveten om att du inte borde gå och småplocka.

Nästa steg är att du identifierar i vilka situationer du smyger. Skaffa ett skrivhäfte och notera varje gång du är på väg att trilla dit. Fundera över varför du gör det och notera svaret. Nu kommer steg 3, att sluta. Det gör du lättast genom att byta ut din dåliga vana mot en ny och bättre.

Det som fungerar allra bäst är motion, som ger dig samma sorts endorfinkickar som du får av att äta. Du kan också ta till en hobby som håller dig sysselsatt. Sy, virka, kör Wordfeud, sudoku och så vidare.

Dessutom bör du under en period undvika allt som är sött, framförallt i kombination med fett. Fler tips hittar du i tidigare inlägg på min blogg eller här på expertsidorna, klicka på kategorin matvanor till exempel!

Marie

Annons