SömnMindfulnessOnt i magenMunhälsaVätskebrist

Hur lyckas jag äta nyttigare på restaurang?

11 mar, 2016 
Marie Tegnér
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Fråga: Jag äter nästan alltid min lunch på restaurang. Försöker hålla mig till sallader, soppor eller en vegetarisk buffé, men jag känner att det ofta blir alltför många kalorier och jag blir mätt och däst. Har du några tips om vad jag ska tänka på?

Claire

Svar: Ett smart sätt när man ska äta bra lunchmat ute är att välja rena livsmedel där det inte är för mycket hopblandat som kan rymma en massa fettfällor. Ren fisk, helst kokt eller grillad utan panering, kyckling utan skinn, helt magert kött, grönsaker som råa och kokta utan dressing eller sås. Potatis, fullkornsris/bulgur i begränsad mängd. Soppor är ofta bra, men tänk på att inte äta en massa bröd till.

Sallader är bra om de inte innehåller mängder av olja eller avokado, oliver och nötter. Dessa är bra livsmedel, men feta, så de bör ätas i begränsad mängd. Om du beställer till exempel en caesarsallad, be att få den utan krutonger och med såsen vid sidan och ta bara lite av den. Om du väljer pasta, se upp med gräddiga såser. Välj tomatbaserade i stället.

Annons

Vegetarisk mat kan vara bra, men risken är att till exempel en gratäng kan rymma mycket ost och grädde vilket drar upp energivärdet. Bufféer är utmärkta om du ser till att begränsa mängden. Gå ett varv runt buffébordet och planera din tallrik innan du tar för dig. Plocka även här rena livsmedel, så får du en bättre överblick. För gärna matdagbok och kolla i MåBra:s kaloritabell på mabra.com vad de olika livsmedlen innehåller för att få lite koll. Träna ögat att se mängder och ta alltid för dig bara en gång.

Marie

Annons