SömnMindfulnessOnt i magenPollenallergiNyttig matMunhälsa

"Hur bränner jag fett fort?"

26 aug, 2012 
Anki Sundin
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Fråga: Nu ska jag ändra mina kostvanor och påskynda viktminskningen med mer motion. Vilken träning är bäst om jag vill förbränna fett? Jag vill gå ner mellan åtta och tio kilo. Går varje dag med barnvagnen cirka en timme i normal takt. Har en trampmaskin hemma och funderar på att köra på den 30 minuter varje kväll. Räcker det eller har du fler förslag?

Linda

Svar:

Vad härligt att du ska börja motionera! Att kombinera en kostomläggning med motion är det smartaste sättet att gå ner i vikt. Dels påskyndar du viktnedgången, dels behåller du muskelmassan under viktminskningstiden. Du tappar alltså fettkilon i stället för muskelkilon. Det innebär att du får en fastare kropp och att du kan behålla en högre ämnesomsättning i framtiden.

Jag brukar säga att den bästa fettförbränningsträningen är den som blir av! Det gäller alltså att hitta motionsformer som man trivs med och som man verkligen kan genomföra i vardagen.

Annons

Du skriver att du promenerar en timme med barnvagn varje dag, och det är perfekt. En trappmaskin eller en crosstrainer är ett utmärkt komplement till promenaderna.

Allt som du gör där musklerna får arbeta förbränner kalorier och fett. Ju fler muskler som arbetar samtidigt – som när du promenerar eller kör på crosstrainer – desto fler kalorier förbränns. Håller du ett tempo som känns lätt ansträngande eller ansträngande under tiden som du kör så har du hög fettförbränning. Men tänk på att du ska orka hålla ut i minst 20 minuter för att få maximal effekt. För att förbränna många kalorier – och därmed även fettkalorier – gäller det att träna lite längre pass.

Så rådet är: fortsätt med promenader och komplettera gärna med trappmaskin eller crosstrainer två tre gånger i veckan. Ju länge pass du kör, desto fler kalorier förbränner du under passet.

Komplettera gärna även med styrketräning en till två gånger i veckan för att bygga muskler. Med mer muskler ökar förbränningen i kroppen dygnet runt. Och du stimulerar de hormonsystem i kroppen som bygger upp kroppen och som förbränner fetter.

Anki

Annons