SömnStressMindfulnessOnt i magenVätskebristHuvudvärk

Henrik Schyffert kollapsade – panikångestattacken efter succéåren

23 nov, 2020 
AvAngelica Hedlund
Henrik Schyffert
Henrik Schyffert började sin karriär som komiker och programledare på 90-talet. Men nu berättar han om svackan som ledde till en rejäl panikångest.
– Jag kunde inte röra armar och ben, berättar Henrik.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
Nour El Refai om Henrik Schyffert och särbolivet i SkavlanBrand logo
Nour El Refai om Henrik Schyffert och särbolivet i Skavlan

Henrik Schyffert, 52, är en av Sveriges mest folkkära personer. Hans meritlista är lång, han kan nämligen titulera sig som programledare, komiker, artist, manusförfattare och radiopratare. Nu berättar han i podden Hundåren – motgångspodden om sina egna motgångar under slutet av 90-talet.

1991 startade Schyffert gruppen Killinggänget tillsammans med Robert Gustafsson och Jonas Inde. Gruppen gjorde bland annat tv-serierna I manegen med Glenn Killing, NileCity och Fyra små filmer. Allt gick bra fram tills 1999 då det plötsligt stod still i karriären och han fick inga jobb.

– Jag hade liksom inga pengar kvar, och jag var tvungen att sälja bilen och skjuta upp avbetalningar på huslånet, säger han i podcasten.

Se också Henrik Schyfferts nya dramakomedi-serie.

Henrik Schyffert föll ihop i hallen

Men så kom ljuset i tunneln när det stod klart att Killinggänget skulle skriva långfilm, den som senare kom att bli Fyra nyanser av brunt.

Annons

– Då fick alla ett förskott, då fick jag två-trehundra tusen spänn i manusförskott för att skriva det där, berättar han.

I och med det bestämde sig Henrik Schyffert och dåvarande hustrun Bea Uusma, 54, som han har sönerna Janne, 21, och Ove, 18, med, för att åka till New York. Tanken var att han kunde skriva manus där och hon kunde studera. Men först kom ett ordentligt bakslag.

– Innan vi åkte till New York fick ju jag en jättesmäll rent fysiskt. Jag bara ramlar ihop i hallen och kunde inte röra armar och ben och åkte in med ambulans till akuten på Sankt Görans med enorma bröstsmärtor, berättar Henrik.

Efter röntgen och EKG kunde läkarna inte hitta någonting.

– Då sa läkarna att: ”Du har haft en panikångestattack på jordbävningsnivå här, det är det du har varit med om”, säger Schyffert.

Panikattacken blev vändningen

Han beskriver ögonblicket i hallen som ”när rustningen ramlade av”.

– Det var då rustningen ramlade av, det kom som en smäll. Alla års undertryck och bortknuffning av att jag inte har någonting, det kom som en smäll. Och då började jag gå i terapi och prata om det här, berättar han.

Annons

Sedan sju år tillbaka är Henrik tillsammans med Nour El Refai, 33, och tillsammans har de sonen Sami, 1. Paret lever som särbos och initialt var anledningen att Nour hade två katter och Henrik var kattallergiker. Men trots att katterna nu flyttat hem till Nours mamma och att Sami kommit till världen har paret ändå valt att fortsätta vara särbos.

– Vi ser ingen anledning till att flytta ihop. Om vi älskar det här, varför då ändra på det? Det är möjligt att vi känner annorlunda om två eller fem år, men just nu är det perfekt, har Nour tidigare sagt i en intervju med ETC.

Foto: Ola Axman/TT

LÄS MER:

Nour El Refais kärlekslycka med Henrik Schyffert – efter sonens födsel

8 kändisar om sina nära döden-upplevelser

Kändisarnas syn på de nya hårda restriktionerna

Annons