Henrik Schyfferts nya serie med stor dos igenkännings-humor

Maria Nygren, Henrik Schyffert, Tove Eriksen Hillblom

Maria Nygren, Henrik Schyffert, Tove Eriksen Hillblom. Foto: Johan Paulin/discovery+

1:00

Efter reklamen: Så träffades Nour El-Refai och Henrik Schyffert

(1:00)

Slå på ljud

Henrik Schyffert har fått mersmak för regissörsyrket efter att ha varit med och producerat de hyllade tittarfavoriterna Spring Uje Spring, Solsidan och Sjölyckan. Nu ska han återigen göra det han är bäst på – skapa svensk igenkänningshumor. Detta med inspiration från hans egen favoritbok Vi i villa, av Hans Koppel. Själva serien har dock inte ännu fått ett namn.

– Jag läste Vi i Villa på en turnébuss 2015 och tänkte att det här är jag. Exakt så här komplicerat och jätteenkelt är det att vara jag. Livet är så här mörkt, vidrigt, roligt, varmt och kärleksfullt på samma gång…och det är EXAKT så här mycket tjafs om Adobe-uppdateringar och val av klinkers. Sedan dess har jag tänkt att den där boken skulle jag vilja filma. Nu får jag äntligen vara med och göra det, säger Henrik Schyffert, i ett pressmeddelande.

Se också premiärer under 2021 du inte får missa, Johan Rheborg i huvudrollen av Agatha Christies Hjerson och nya reality-serien Vi eller aldrig.

Nour El Refai och Henrik Schyffert flyttar ihop – efter åren som särbor

Vad handlar handlar Schyfferts nya serie om?

Huvudkaraktären Anders, 43, är en man på gränsen till ett sammanbrott. Egentligen har han allt han bör: fru, barn, villa, helt okej jobb, ett invant umgänge och spelar padel regelbundet, men något känns inte bra.

Han känner sig instängd i det meningslösa parmiddagarna och dravlet om renoveringar, vilka serier man ska se och vart man ska resa bort. För att något annorlunda ska hända i hans liv, och för att han ska åter känna lite livslust, börjar han trakasserar sina grannar.

”Mitt i en pågående vuxenteater”

– Jag har älskat den här boken sedan jag först läste den, prackat på den på folk genom åren. Förutom pricksäkerheten i att ringa in vår samtid, är den som ett lasersikte på hur flocken människa fungerar - det ständiga pejlandet av status, ängsligheten men också att känna sig helt ensam bland andra.

Att befinna sig mitt i en pågående vuxenteater och undra ”är jag den enda som ser vad vi håller på med?”. Det är så djupt mänskligt, sorgligt och fruktansvärt kul på en och samma gång. Oerhört glad att vi fick skapa en serie av detta, säger manusförfattaren Tove Eriksen Hillblom i samma pressmeddelande.

Henrik Schyffert om plötsliga kollapsen – föll ihop i hallen

Då sänds Schyfferts och FLX nya dramakomedi

Förberedelserna är i full gång och serien börjar spelas in under hösten 2021. Serien har sedan premiär på discovery+ original under 2022.

– Vi tror att publiken kommer älska och känna igen sig i den mycket träffsäkra skildringen av vardagskomiken som utspelar sig i många villakvarter, säger Anne Appelberg, exekutiv producent för serien, i samma pressmeddelande.