Torr hyHudvårdHårvårdNagelvårdPsoriasisRosaceaSminkShopping

Knepen som ger dig ett vitare och vackrare leende

06 maj, 2015 
Vita, hela och rena. Så vill vi ha våra tänder, hela livet. Med rätt omvårdnad – och en gnutta indisk visdom – kan du få det.
Annons

En del tandproblem utvecklas i det tysta, de ger inte alltid symtom och märks kanske först efter flera års tyst process. Så är det till exempel med tandsten, tandlossning och missfärgningar. Även gamla amalgamlagningar kan börja lysa igenom emaljen med åren samtidigt som tandköttet drar sig tillbaka och tandroten blir synlig.

Det gör att tänderna med åren ser mörkare, gulare och ofräschare ut. Det är lätt hänt att man börjar fundera på blekning, vilket kanske inte alls är rätt väg att gå. Första steget mot ett vackert leende bör alltid gå via tandläkaren som kan lappa och laga det som behövs innan man eventuellt börjar fundera på mer estetiska åtgärder.

– Numera använder vi inte så starka blekningsprodukter som för några år sedan. EU har skärpt reglerna för hur starka de får vara. Man kan inte förvänta sig att få ett alldeles kritvitt leende längre. Ett par nyanser ljusare är mer realistiskt, säger Ewa Bodare, tandhygienist och klinikchef på Stureplan Dental i Stockholm.

Annons

Dessutom passar inte blekning alla. Det gäller till exempel tänder där gamla lagningar lyser igenom. Även tänder med en grå nyans är svåra att bleka.

– Då kan alternativet vara skalfasader eller kronor, säger Ewa Bodare.

I båda fallen rör det sig alltså om ett slags skal, ofta i porslin, som fästs på den skadade eller missfärgade tanden. Dessa kan också användas för att rätta till en oregelbunden tandrad.

– Men för att man ska kunna limma på en fasad på tanden måste det finnas mycket emalj kvar, vilket alla inte har.

Ett annat vanligt ”skönhetsfel” är dålig andedräkt. Det beror ofta på plack. Och det går inte att skölja bort med munskölj hemma.

– I vissa fall kan dålig lukt komma från magen också, men har man blödande tandkött är orsaken oftast just plack och det behöver man hjälp att få bort, säger Ewa Bodare.

På senare tid har fenomenet ”oil pulling” blivit en riktig snackis, framförallt på nätet. Genom att låta kokos- eller sesamolja virvla runt i munnen sägs man kunna förebygga såväl dålig andedräkt, tandsten som karies. Oljan ska ”dra ut” fettlösliga mikroorganismer och även skydda tänderna mot att missfärgningar får fäste.

Annons

– Det här är ingenting vi använder inom tandvården, men tycker  man att det funkar verkar det vara en harmlös metod. Jag skulle dock rekommendera att man köper en bra whiteningtandcrème, om man är ute efter att slippa missfärgningar, säger Ewa Bodare.

Men det viktigaste för friska, vackra tänder är förstås att ta hand om dem så att man förebygger problemen.

– Det gör man bäst genom att borsta tänderna noggrant två gånger om dagen, använda mellanrumsborste och att gå till tandläkare eller tandhygienist en till två gånger om året.

 

 

Bästa anti age-tipsen för din mun!

Ät inte för ofta

Fem gånger om dagen är max. Efter varje måltid tar det två timmar för saliven att återställa pH-värdet i munnen. Småäter man ofta hinner munnen aldrig hämta sig efter den syrafrätning som sätts i gång så fort vi stoppar något i munnen.

Se upp för sött

Ät så lite socker som möjligt, se särskilt upp med läsk och kletiga saker som fastnar i tänderna.

Annons

Investera i en eltandborste

Den rengör bättre än en vanlig tandborste, dessutom minskar risken att du borstar för hårt eftersom eltandborsten brukar slå larm om man trycker för mycket. Risken med att borsta för hårt är att tandköttet tar skada och blottar tandhalsen.

Välj rätt tandkräm

Använd en tandkräm med fluor, det skyddar bevisligen mot karies. Låt lite tandkräm vara kvar i munnen vid sista sköljningen för en extra skyddseffekt.

Uppsök ett proffs

Besök tandhygienist eller tandläkare en gång om året. Även om du inte har problem med karies eller tandsten mår dina tänder bra av en riktig djuprengöring.

Kolla dina mediciner

Blodtrycksmedicin och antidepressiva medel är två vanliga läkemedel som har muntorrhet som biverkan. En torr mun får bakterier att trivas bättre. Det gäller därför att vara ännu noggrannare med tandborstningen. Man kan också behöva saliversättning, som finns att köpa på apotek.

Annons

Blek på rätt sätt

Om du bleker tänderna, gör det hos tandläkare som kan skräddarsy behandlingen efter dina förutsättningar. Använd en whiteningtandkräm efteråt, det förhindrar nya missfärgningar från att fästa på tänderna.

Rätt på läpparna

Läppstift i kalla färger, gärna med en blå underton, till exempel vinrött, får tänderna att se vitare ut.

Var god skölj!

iWhite Instant munskölj innehåller blåa pigment som fäster på tänderna och får dem att se vitare ut, 119 kr.

 

LÄS MER:

Storstäda sminkboxen och stoppa bakterierna

Undvik bakterier - kolla sminkets hållbarhet.

Har du haft mycket munsår eller akne på senaste tiden? Då kan det vara gammalt smink som spökar. Här har vi listan med bäst-före-datumen för olika sminkprodukter.

Läs mer: Storstäda sminkboxen och stoppa bakterierna

 

Här är maten som stärker ditt immunförsvar

AV: Vivvi Alström

BILD: Thinkstock

Annons