SömnMindfulnessOnt i magenVätskebristHuvudvärk

Svenska orter där det bor flest 100-åringar

29 jul, 2022 
Gammal kvinnas hand och vägskylt över Västmanland
Svenskarna blir allt äldre. I en ny undersökning, gjord av Dagens nyheter, har man kartlagt vilka platser i Sverige där det bor flest hundraåringar. Finns din hemstad med?
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
Här är stilikonens Iris Apfels bästa looksBrand logo
Här är stilikonens Iris Apfels bästa looks

I Sverige lever omkring 2600 100-åringar. Och siffran blir bara högre för varje år. De flesta känner till begreppet "blå zoner": platser på jorden där befolkningen blir ovanligt gamla. Dessa är Okinawa i Japan, Sardinien i Italien, Nicoya i Costa Rica, Ikaria i Grekland och Loma linda i Kalifornien. Den höga åldern tycks bero på faktorer som bra kost med mycket färska grönsaker, ett rikt socialt liv och vardagsmotion.

Sverige toppar på intet sätt dessa listor men däremot finns områden med betydligt fler hundraåringar än genomsnittet. Dagens Nyheter har kartlagt dessa områden och presenterar statistiken i en artikel.

Här bor det flest 100-åringar i Sverige

När DN sammanställer andelen 100-åringar per 100 000 invånare syns ett tydligt mönster på Sverigekartan. På länsnivå toppar Västmanland listan, och följs tätt av Jönköpings och Kalmar län. Halland och Örebro län ligger och bra till. Liksom stora delar av Värmland.

Annons

Man ska dock inte dra några förhastade slutsatser, säger Ingmar Skoog, forskare vid Göteborgs universitet, till DN.

— Det kan vara så att en kommun har ett äldreboende för flera andra mindre kommuner. Då kan det bli väldigt många hundraåringar på ett ställe, säger han.

Det man däremot vet med säkerhet är att vi generellt mår bättre, har högre intellektuell förmåga och är lyckligare högre upp i åldrarna. Enligt Ingemar pekar flera studier på att den lyckligaste tiden i livet är mellan 65 och 75 år.

Och det verkar också hänga ihop med den stigande åldern. Av de hundraåringar Ingemar Skoog mött – förenades alla i en positiv livssyn.

– Vi har gjort studier som visar att om man är trött på livet så är det den absolut största riskfaktorn för att man ska dö de närmaste tre åren. Större än om man hade haft hjärtinfarkt eller cancer. Att vilja leva och vara nöjd med livet verkar vara en överlevnadsfaktor.

Gränsen går vid 110

Maxtaket tycks dock ligga på 110 år. Förra året fanns det 2 662 hundraåringar i landet och de blir enligt Ingmar Skoog hela tiden fler. Han tycker sig dock se ett maxtak för hur gamla människor kan bli.

— Trots att vi har fler och fler 100-åringar och 110-åringar har bara en person blivit 119 och ytterligare en 118 år under hela 2000-talet. Om inte vi får fram mediciner som tar bort åldrande så kanske det ligger en gräns där.

Källa: Dagens Nyheter

Foto: TT

Annons