FörkylningHuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig mat

Världens äldsta kvinna: Det här äter jag varje år!

01 okt, 2020 
Kane Tanaka blev i lördags 117 år och 261 dagar och är med det sagt äldst någonsin i Japan. Varje år önskar hon sig choklad i present, och Coca Cola meddelar hon är favoritdrycken.
Annons
Testa yoga – här är 5 anledningarBrand logo
Testa yoga – här är 5 anledningar

Choklad och läsk är inte normalt livsmedel man tänker ingår i ett långt och friskt liv. Kane Tanaka ställer det hela lite på sin spets, genom att enligt japansk statistik nu vara den person som genom tiderna blivit äldst i hela landet. Med sin förkärlek för livets goda till trots.

Firar Guinness-rekord med choklad 

I januari tidigare i år blev Tanaka utnämnd till världens äldsta person vid liv, av Guinness World Records. I samband med det firade hon sitt åstadkommande genom att äta en hel låda med 100 bitar av choklad, vilken hon tog emot samtidigt som sin utmärkelse.

I samband med helgens hederspris meddelar barnbarnet Eiji Tanaka i den Japanska nyhetsbyrån Kyodo att hennes mormor fortfarande njuter mycket av livet, med undantag från att det är tråkigt att inte få träffa släkt i samma utsträckning nu under den rådande pandemin. Det rapporterar SVT.

– Som familj är vi glada och stolta över detta rekord, säger 60-årige Eiji Tanaka.

Annons

Varför lever man längre i Japan?

Det är inte första gången som Japans invånare fått den här typen av utmärkelser. Landet har med 84,2 år en av världens högsta förväntade livslängder enligt Världshälsoorganisationen.

Enligt nyhetssajten The National finns flera framträdande beteenden i Japan som kan påverka hälsan positivt. För det första har Japan en kultur där man respekterar och värnar om sin äldre befolkning. De jobbar och är i högre utsträckning med i viktiga samhällsengagemang längre än i många andra länder.

Sund kost och socialt umgänge

Kosten är också till stor del influerad av nyttiga råvaror, så som grönsaker och fisk. Detta ger ett högt intag av Omega 3 vilket är erkänt för att skydda mot hjärtsjukdomar – som står bakom många dödsfall i västvärlden. Det ligger också i kulturen att äta tillsammans, något som har kopplats till lägre stressnivåer.

En annan klassisk japansk praxis som många lever efter, så kallat ”hara hachi bu”, innebär att bara äta tills man bara är 80 procent mätt. En metod som uppmärksammats av flera dietister runt om i världen.

Annons

I Japan finns också en av de så kallade ”blå zonerna”, områden där folk är kända för att leva långa och friska liv.

The Okinawan Centenarian Study har sedan 1976 intervjuat och undersökt fler än 700 hundraåringar och ett hundratal ”ungdomar” mellan sjuttio och nittio år för att hitta orsaken, och ett nyckelord utöver ”hara hachi bu” är att fokusera på näringstät och kalorisnål mat. Detta tror forskarna bidragit till att områdets invånare upp till fyra gånger färre fall av hjärt-kärlsjukdomar än västvärlden.

Enligt okinawa-dieten är choklad något man unnar sig sällan, men uppenbarligen kan både livslängd och livskvalitet vinna på att man tummar på reglerna.

Källa: SVT, The National

LÄS MER:

Nya rön: Här är maten som har störst effekt på livslängden

Vill du leva länge? Här är 100-åringarnas hälsotips för ett långt liv!

Så peppar du en vän som vill börja leva hälsosamt

Annons