5 hälsoråd du troligen hört – men INTE behöver lyssna på!

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Med så många självutnämnda ”hälsoexperter” vi har omkring oss i dag så kan det vara svårt att veta vad man egentligen ska lyssna på. Men här är några hälsoråd som du kanske har hört men som du inte behöver bry dig om att följa.

Kolhydrater är dåligt för kroppen

Kolhydrater som grupp målas ibland ut som boven i dramat när det kommer till övervikt och ett tag ville många undvika dem till varje pris. Men kolhydrater är i själva verket en viktig energikälla, inte minst fungerar det som bränsle till hjärnan.

Däremot är det skillnad på kolhydrater och kolhydrater och bra att satsa på rätt sort. Fullkornsprodukter, grönsaker, baljväxter och frukt till exempel, de har dessutom skyddande effekt mot bland annat hjärt-kärlsjukdomar.

Dåliga halsotips: kvinna äter kolhydrater

Kolhydrater är en viktig energikälla och kosten kan vara viktig att se över om man vill tappa vikt.

Vill du gå ner i vikt räcker det med att börja träna

Du kanske har hört att ”Om du vill gå ner i vikt behöver du inte fundera på vad du äter så länge du tränar”. Det här kan förstås bero på hur man äter från början och vilken träning och vikt det gäller.

För … visst kan man träna sig ner i vikt och framför allt i klädstorlekar. Men när det kommer till viktminskning så är det framför allt kosten som gör den stora skillnaden.

Träning är också viktigt, inte minst för att må bra och bygga muskler som ökar förbränningen. Men man behöver i regel framför allt se över sin kost när man vill gå ner i vikt.

Du måste äta multivitaminer

Långt ifrån alla behöver äta multivitaminer varje dag. Om du äter bra – varierat och mycket frukt och grönt – så får du troligen i dig de flesta vitaminer du behöver redan.

Om du ska äta tillskott av vitaminer – ta reda på vilka vitaminer du kan behöva ta tillskott av först, och välj att äta just dem i första hand, istället för att lägga pengarna på något du kanske inte behöver.

Dåliga halsotips: kvinna äter multivitamin

Du kanske inte behöver äta multivitaminer varje dag, eller dricka äppelcidervinäger?

Drick äppelcidervinäger för att slippa förkylning

Det finns de som säger att om man dricker lite äppelcidervinäger varje dag så hjälper man kroppen skydda sig mot bakterier. Det finns inga vetenskapliga bevis för att det skulle vara så.

Däremot finns det de som upplever att äppelcidervinäger kan hjälpa mot allt möjligt. Och gillar man att dricka måttligt så kan det kanske vara värt det, men det kan vara bra att vara medveten om att äppelcidervinäger kan ge biverkningar.

Och just mot förkylningen är det alltså troligtvis inte en mirakelkur.

Det är viktigt att ha din mens då och då

Om du äter p-piller och hoppar över mensen, eller har till exempel hormonspiral som gör att mensen inte kommer så behöver du inte fundera på att ta avbrott för att mensen ska få ”komma igång” emellanåt. Det finns inget som säger att det är farligt att hoppa över den.

Däremot ska du självklart kolla upp varför du inte får din mens om den inte dyker upp när den faktiskt ska.

Foto: TT

LÄS MER:

Det här avslöjar formen på rumpan om din hälsa

Anders Wallensten: Här är hälsoråden som verkligen fungerar

Zink kan vara bra mot förkylning – men det finns risker

Mer inspirerande innehåll från oss på MåBra:

Dela på: