SömnMindfulnessOnt i magenMunhälsaVätskebrist

8 otrevliga biverkningar du kan få av äppelcidervinäger

07 sep, 2020 
En skvätt äppelcidervinäger varje dag sägs dämpa aptiten och underlätta viktnedgången. Men det kan även ge biverkningar, förvärra vissa sjukdomar – och påverka dina mediciner.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
Goda och hälsosamma shots – 3 nyttiga receptBrand logo
Goda och hälsosamma shots – 3 nyttiga recept

Det ska minska aptiten och vikten, sänka blodsockret och vara motverka både bra högt blodtryck och högt dåligt kolesterol. Äppelcidervinäger påstås ha många hälsoeffekter, vissa tycks stämma, andra inte. Forskningen spretar nämligen åt båda hållen. Det är inte farligt att lägga till en sked äppelcidervinäger till sin dagliga kost, men en del av oss kan få oönskade biverkningar. Ofta är de tillfälliga men kan vara nog så jobbiga. Vid vissa sjukdomar ska man undvika det helt, menar läkare.

Vanliga biverkningar av äppelcidervinäger

1. Magproblem

Äppelcidervinäger har ett lågt pH-värde och surheten kan ställa till det för magen, särskilt om du har magsår, ulcerös kolit eller irriterad mage.

2. Diarré

Äppelcidervinäger görs av fermenterade äpplen som innehåller pektin, en slags kolhydrat som också är en kostfiber. Den drar till sig vatten i tarmen och det kan ge lös avföring eller regelrätt diarré, hos den som är känslig.

Annons

3. Sura uppstötningar

Har man problem med reflux, sura uppstötningar, kan det förvärras av sura livsmedel som äppelcidervinäger. Att tillföra mer syra till magen gör nämligen att magsyran ökar – och det är den som läcker upp i halsen och orsakar reflux och halsbränna.

4. Njurproblem

Personer som har en njursjukdom eller försvagade njurar avråds från att konsumera livsmedel med hög syrahalt, bland annat äppelcidervinäger. Detta eftersom det kan belasta njurarna i onödan.

5. Uppblåst mage

Äppelcidervinäger gör att magsäcken töms långsammare – på gott och ont. Fördelen är att man känner sig mätt längre, nackdelen är att magsäckens långsamma tömning även gör dig uppblåst.

6. Skador på tandemaljen

Att dagligen dricka sura drycker är ökänt för att leda till tanderosion. Det sura skadar tandemaljen som blir allt tunnare. När den väl tunnats ut, kan ma inte vända förloppet. Det enda man kan göra är att dölja den tunna emaljen med skalfasader.

Annons

7. Det kan påverka dina mediciner

Eftersom äppelcidervinäger gör att magen töms långsammare kan det påverkar mediciner som behöver tas upp av kroppen inom en viss tidsram. Det gäller bland annat insulin, blodtrycksmedicin och vätskedrivande medel. Hos diabetiker kan det här göra att det blir svårare att kontrollera blodsockret.

Tänk på det här, om du tar äppelcidervinäger

Äppelcidervinäger ska intas utspätt med till exempel vatten. Prova dig fram med doseringen. Ta inte den angivna dosen på en gång, ta istället lite mindre i början, särskilt om du har en känslig mage. Överdosera inte, det ökar risken för biverkningar. Du kan minska risken för biverkningar genom att ta din äppelcidervinäger tillsammans med mat. För att skydda tänderna mot erosion, kan du skölja munnen med vatten efteråt. Tar du medicin, kolla först med din läkare om äppelcidervinäger kan störa den på något sätt.

Källa: Women´s Health   Foto: TT

Läs mer:

MåBra granskar: Är äppelcidervinäger bra för hälsan och vikten?

Därför går du inte ner i vikt – trots att du äter nyttigt

Superenkla kost-knepet som hjälper dig att gå ner i vikt

 

 

 

Annons