FörkylningHuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig mat

Gott Nytt Hälsoår: Experternas trendspaning för 2024

01 jan, 2024 
https://image.mabra.com/image-8429041?imageId=8429041&width=1320&height=1320&cropw=100&croph=99.29&x=0&y=0
MåBra Redaktionen
Sofia Ståhl, Jessica Almenäs, Anders Wallensten
Mindre prestation, barfotaträning och mer fokus på gemenskap. Sveriges ledande hälsoprofiler spår vilka trender som kommer bli stora 2024.
Annons

Framtidens hälsa närmar sig med snabba steg och nu är 2024 här! Men vilka hälsotrender kommer vi få se mer av under året? MåBra spår kommande hälsotrender tillsammans med landets ledande experter.

Vad gör vi för lite av för att hålla oss lyckligaBrand logo
Vad gör vi för lite av för att hålla oss lyckliga

Sofia Ståhl, träningsprofil, föreläsare och författare

Sofia Ståhl

– Vi fokuserar ännu mer på mikrovanor, alla små saker som gör stor skillnad! Vi gör det helt enkelt enklare för oss att må bättre. Och så släpper vi äntligen prestationskraven kopplat till hälsa.

Annons

Fredric Nyholm, instruktör och entreprenör

Fredric Nyholm

– Trenden för nästa år stavas träning för alla! Vi ser allt yngre personer som börjar träna på gymmet. Samtidigt har seniorträning verkligen börjat blomma. Det öppnar gym som inriktar sig på just äldre, exempelvis Activage center. Inbjudande och inkluderande på både grupp- och individnivå.

Jessica Almenäs, programledare och poddare

Jessica Almenäs

– Kort, effektiv och högintensiv träning kommer stort. Flera gymkedjor erbjuder redan den typen av pass, lite inspirerade av New York där det känns lite rufft. Parallellt växer en prestationsfri träningstrend fram, där vi rör oss av ren lust.

Annons

Katarina Woxnerud, träningsprofil, författare och föreläsare

Katarina Woxnerud

– Den individuella hälsan blir tydligare där vi förstår och sätter våra egna behov först. Vi blir bättre på att söka skräddarsydd hjälp kring både träning, kost och allmänna måendet.

Ulrika Davidsson, kostrådgivare och kokboksförfattare

Ulrika Davidsson

– Periodisk fasta fortsätter trenda med fokus på att ge kroppen återhämtning. Den behöver ju vila mellan måltiderna. Kanske blir 2024 året då mellanmålet börjar försvinna!

Annons

David Stenholtz, överläkare och författare

David Stenholtz

– De nya kostråden är tydliga: ät mer grönt! Inom sjukvården, där vi ska hjälpa patienter att bli friska, är kosten väldigt viktig. Jag tror detta blir startskottet på ett skifte där patienter serveras mer växtbaserad kost som sjukhusmat. Det pågår flera försök i Sverige, exempelvis på en hjärtklinik i Örebro

Fredrik Paulun, författare och hälsoentreprenör

Fredrik Paulun

– 2024 är gasernas år! Vi börjar mäta koldioxod i våra rum, dricker vätevatten och boostar hälsan i hyperbariska tryckkammare som mättar kroppen med syre.

Annons

Shirin Djavidi, hälsojournalist och personlig tränare

Shirin Djavidi

– Andningsträning, breath work, kommer växa. Vi vill ha mjukare och snällare träning där vi fokuserar mer på mentala hälsan och träning som gynnar det.

Anders Wallensten, läkare, epidemiolog och författare

Anders Wallensten

– Gemenskap blir viktigare än prestation, vi får till och med se gemenskap utskrivet på recept. Att tillbringa tid med familjen blir något fint. Det blir minskat fokus på tider och prestation till förmån för välmående. Grupptillhörighet blir viktigt både på arbetsplatser och i träningssammanhang.

Annons

Johannes Cullberg, hälsocoach och författare

Johannes Cullberg

– Jag tror grounding slår igenom, att vi jordar oss och får kontakt med marken igen och går barfota. Det är enkelt, helt gratis och har spännande hälsoeffekter!

Michael Mosley, läkare och författare

Micael Mosley

– Livslängden är fortsatt i fokus, men vi vill inte bara leva längre, vi vill må bra samtidigt som vi gör det! Vi kommer se fler tester som visar vår biologiska ålder och ta del av enkla och föryngrande tips.

Annons

Sheila Arnell, yogalärare, författare och bloggare

Sheila Arnell

– Vi lyssnar äntligen på kroppens andra viktigaste rytm: menscykeln! Efter dygnsrytmen är denna hormonella cykel otroligt viktig för vårt välbefinnande. Genom att ta hänsyn till den kan vi förstå oss själva och vårt mående bättre.

Annons