SömnMindfulnessOnt i magenVätskebristHuvudvärk

Michael Mosley: Det här borde alla äldre göra för sin hälsa

01 dec, 2023 
Det kan finnas en koppling mellan bra balans och att leva länge. Därför är stjärndoktorn Michael Mosleys viktigaste tips till äldre att träna balansen varje dag.
– Vi vet att en bra balans är kopplat till många hälsofördelar, säger han till MåBra.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Michael Mosley är läkaren som gjorde succé med sin 5:2-metod och som efter det har gett ut åtskilliga böcker och gjort vetenskapsdokumentärer som sänts över hela världen.

MåBra har träffat honom för en intervju med anledning av den nya boken "Michael Mosleys 30 bästa hälsotips". I den inspirerar han till ett mer hälsosamt liv med hjälp av små förändringar i livet. Ett kapitel handlar om balansen och hur viktig den är för vårt välmående.

– Jag är 66 år och vet inte om jag räknas som en äldre person, men en av de saker jag gör dagligen är att träna min balans, säger han.

Han hänvisar till en studie från brittiska forskningsrådet där man bland annat mätt balansen hos 53-åringar och sen gjort uppföljande undersökningar 13 år senare.

– Den främsta markören man kunde se, som avgjorde hur bra de mådde, var hur länge de kunde balansera på ett ben när de var 53 år, säger Michael Mosley till MåBra.

Balansera på ett ben två gånger om dagen

Men oavsett hur viktig balansen är för livslängden så vet man att balansen även påverkar vår hälsa i stort. Risken för att skadas i en fallolycka minskar och hållningen blir bättre.

Annons

– Mitt tips är att balansera på ett ben varje gång du borstar tänderna. För precis som med all träning så blir du bättre på det du gör regelbundet, säger Michael Mosley och tillägger:

– Jag skulle kunna rekommendera dig att göra yoga eller taij chi, det vore jättebra, med risken är att du inte skulle göra det. Men borsta tänderna gör vi varje dag, morgon och kväll. Stå 30 sekunder på ena benet och 30 sekunder på det andra medan du borstar. Gör det regelbundet och din balans kommer att bli bättre.

Annons