HuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig matPollenallergi

Katarina Gospic: 3 vanliga misstag vi gör som påverkar hjärnan negativt

09 jun, 2021 
katarina gospic om vad som inte är bra för hjärnan
Vill man hålla hjärnan i form så finns det några saker man bör undvika. Hjärnforskaren Katarina Gospic listar tre saker vi gör som inte är bra för hjärnan. Hur många av de här gör du?
Annons
3 saker som sabbar din hjärna - hjärnforskaren förklararBrand logo
3 saker som sabbar din hjärna - hjärnforskaren förklarar

Om vi vill att hjärnan ska må bra och hålla oss pigga och alerta så finns det saker vi bör undvika. Katarina Gospic är läkare, fysiolog och hjärnforskare och har skrivit böcker som Välj rätt, Den sociala hjärnan och nu senast Digital Tsunami.

Vi frågade henne om de vanligaste sakerna vi gör som faktiskt kan sabba för hjärnan.

Vanliga misstag som sabbar för hjärnan

Här är tre av de vanligaste misstagen vi gör när det gäller hjärnhälsa, enligt Katarina Gospic.

1 Vi återhämtar oss inte – hjärnan hinner inte ladda

Många gånger tänker vi att det är stressen som är det farliga för hjärnan men faktum är att vi kan hantera stress och ibland kan till och med stress vara lite bra för att det gör oss pigga och alerta, och vi är redo för action.

Annons

Däremot det som är det dåliga det är om det här pågår för länge, för mycket och för intensivt utan att vi får tid för återhämtning. Att inte ge sig själv tid för återhämtning det är lite som att bara hålla på att pyssla med mobilen hela tiden och aldrig plugga in den och låta den ladda.

På samma sätt som det är för mobilen, att batterierna laddar ur, så blir hjärnan väldigt trött till slut om inte den får laddas upp med lite vila och återhämtning.

Ett misstag vi gör är att inte pausa när hjärnan behöver det
En sak vi kan bli bättre på är att pausa när hjärnan behöver det, istället för att fortsätta pressa oss.

2 Vi pausar inte utan fortsätter pressar oss

Vi sitter för länge med en uppgift och inte tar en paus, utan fortsätter att pressa oss. En del har säkert upplevt det, inte minst senaste året när vi har suttit framför en skärm.

För av någon konstig anledning så tänker vi att vi bara ska pressa oss och att det är det som leder till ökad prestation, och så sitter vi där och bara stirrar in i den här skärmen och så händer ingenting.

Annons

Då är det viktigare än någonsin att bara försöka bryta det mönstret och försöka komma ihåg att ta lite paus men försök också ha lite variation i till exempel hur du utför dina arbetsuppgifter.

3 Vi isolerar oss från andra – det gillar inte hjärnan

Isolering är inte bra för hjärnan. Det har faktiskt visat sig att vara ensam, att inte träffa andra människor, och inte ha de här bra, härliga, sociala relationerna kan vara lika farligt för oss, sett till risken att dö, som det är att till exempel röka eller dricka för mycket.

Se till att ha några nära och kära, det behöver inte alls vara att man ska ha 10 000 Facebook-vänner utan att bara ha en, två, tre vänner som är nära och som man kan prata med, det är otroligt viktigt och gör både gott för kroppen och själen.

Foto: TT & Gabriel Liljevall/Bonnier

Annons