SömnMindfulnessOnt i magenMunhälsaVätskebrist

"Ger bra fett större bröst och rumpa?"

24 sep, 2012 
Marie Tegnér
Kött och mejeriprodukter
En MåBra-läsare har en fråga till vår personliga tränare om man kan styra vart fettet sätter sig på kroppen.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Fråga:

Jag har efter en lång sjukdomstid gått ner i vikt och är nu väldigt underviktig. Jag kämpar med att gå upp igen och undrar om man kan påverka var på kroppen fettet lägger sig genom att välja rätt sorts mat? Är det så att hälsosamma fetter (nötter, frön etc) lägger sig mer på höfter, rumpa och bröst, medan ohälsosamma fetter och socker lägger sig mer på magen?

Har fått höra att det är så och är nu rädd för att äta sötsaker/onyttigheter, jag vill inte att det ska lägga sig på magen. Men jag äter det då och då ändå.

Svar:

Skönt att du är på bättringsvägen så att du kan jobba på att återfå din normalvikt. Huvudsaken är nu att du får i dig så mycket energi att du får en bra och kontrollerad viktuppgång. För viktens skull spelar det ingen roll om du äter kanelbullar eller lammkotletter, men för att du på lång sikt ska må bra är det viktigt att du som grund får i dig nyttig mat med alla näringsämnen. Om du sedan på toppen lägger lite onyttigheter för att plussa på energiintaget är det ingen större fara. Men du bör tänka på att skaffa dig hållbara och bra matvanor, så att du inte fortsättningsvis tuggar i dig en massa skräp.

Kroppens placering av fettet styrs inte i första hand av vilken typ av mat du äter. Jag tror inte att du kommer att kunna se att den nyttiga maten sätter sig där du vill. Det är andra faktorer som styr fettinlagringen i kroppens olika depåer. Man vet exempelvis att stress göra att man lagrar fett på buken. Likaså kan ett högt alkoholintag ha negativa effekter på fettfördelningen.

Mitt råd till dig är alltså att äta nyttig och varierad mat, men att tillåta dig lite onyttigheter då och då.

Marie

Annons