Fysioterapeutens enkla tåövning – som hjälper mot hallux valgus
Hallux valgus är en vanlig fotåkomma, som ofta går i arv. Risken att drabbas beror till 80 procent på gener, enligt forskare. Men även ens kön och skopreferenser spelar roll. Är du kvinna och gillar att gå runt i trånga högklackade skor är risken att drabbas generellt högre än om du är man och tycker om rymligare stadiga skor där tårna kan röra på sig.
Enligt Cecilia Elam, medicine doktor och fysioterapeut, finns det flera förklaringar till varför högklackade skor pekas ut som en bidragande orsak till hallux valgus.
– Då hamnar belastningen både på framfoten och den smalnar av och trycker ihop tån. Så då är ju tån sned i skon, säger hon i TV4 Nyhetsmorgon.
Smärta och värk i foten
Vid hallux valgus blir själva framfoten bredare då stortån vrider sig mot fotens “pektå”, som trycks undan och ibland under den större tån. Eftersom foten tar större plats när detta händer kan det göra väldigt ont att klämma ner den i en sko. Samtidigt sätts balansen ur spel, då stortån inte kan hjälpa till som tänkt, förklarar fysioterapeuten.
Har det gått så långt att man har smärta, värk, svullnad och har svårt att få plats med foten i några skor, så hjälper nog inte fysioterapi och träning till slut. Utan då är det nog operation som gäller, enligt Cecilia. Men har du moderata besvär så kan olika övningar bromsa förloppet en aning, försäkrar hon.
– Innan det här värsta händer så finns det ju lite grader i helvetet, säger hon i TV4 Nyhetsmorgon.
Övning mot hallux valgus
Märker du att du blir öm, kanske lite röd, svullen och får en brännande känsla som påminner om "tusen nålar" i framfoten gäller det att vara uppmärksam, eftersom det kan vara tidiga tecken på hallux valgus.
För att problemet inte ska bli värre kan du bland annat börja göra en enkel övning, enligt experten. Börja med att sätta dig på en stol. Ta av dig skorna och låt fötterna vila mot golvet. Lyft sedan tårna, utan att stortåleden lyfter från underlaget. Efter några sekunder kan du knipa ihop tårna, innan du flexar tårna uppåt igen. Upprepa rörelsen några gånger och tänk på att de tre punkterna i foten ska ha kontakt med golvet hela tiden.
– För det är ganska vanligt när man jobbar (med övningen, reds. anm) att man snedställer foten och jobbar med andra muskler, varnar hon.
Tanken är att fotens små muskler ska få jobba.
LÄS OCKSÅ: Så slipper du djupa sprickor i hälarna
Foto: TV4 Nyhetsmorgon, TT/Shutterstock