Fotterapeuten: Så slipper du djupa sprickor i hälarna
Att känna gräset under fötterna och att gå runt barfota på varma klippor hör sommaren till. Men det många kanske inte tänker på är att fötterna faktiskt kan ta stryk av det.
– Det torkar ut fötterna väldigt mycket. Och torkar huden, då spricker den. Och just hälarna blir drabbade för att man lägger ganska mycket tyngd på dem när man går, säger Rey Manzanares.
Risken att få sprickor i hälarna ökar ju torrare hud man har, men även personer med fuktigare hudtyper kan drabbas, poängterar den medicinska fotterapeuten.
Han är medlem i Sveriges Fotterapeuter, som nu inför sommaren uppmärksammar våra vanligaste fotproblem. Hälsprickor finns med på toppfem-listan.
Tips för att undvika hälsprickor
För att undvika sprickor och hålla kvar fukten i huden kan man smörja fötterna varje dag med en kräm eller fotsalva utan onödiga kemikalier, tipsar Rey. Själv föredrar han bivaxsalva.
– Den har jag jobbat med sedan jag gick ut för 16 år sedan. Jag tror på den, för den görs i Sverige och innehåller inga kemikalier. Den är även fet och dryg.
Har du väldigt torra fötter eller ser att sprickor är på väg att bildas kan du även boosta effekten genom att sätta på dig strumpor direkt efter att du smörjt in dem.
– Då håller salvan och arbetar sig in bättre.
Behandla sprickor i hälarna
Men är skadan redan skedd bör du söka professionell hjälp.
– Många tänker så här, att om jag har en djup spricka som gör ont då ska jag ta hjälp. Men då har det gått ganska långt, säger Rey.
Fotterapeuten tycker att man ska ta hälsprickor på allvar, då bakterier kan leta sig in i dem. De kommer inte heller att läka av sig själva – och försvinner inte av att du smörjer dem.
– Själva sprickan, den går inte bort. Det är som död hud som har spruckit, och död hud läker aldrig. Man måste gå in med en skalpell och få bort de här två kanterna som har torkat ut och dött, för att man ska få ny färsk hud att gå ihop.
Att använda fotfil är inte tillräckligt, betonar han.
– Sprickorna kommer tyvärr inte att gå bort, utan det du gör med fotfilen är att du lyfter bort den yttre torrheten, den får du bort.
Och när du filar fötterna, se till att fila på torr hud – så att du ser hur mycket hud du tar bort, råder han. Fila inte heller för ofta, då det kan få motsatt effekt. Det räcker oftast att fila fötterna någon gång i månaden, berättar fotterapeuten.
LÄS OCKSÅ: Fotterapeuten: Därför ska du inte måla tånaglarna hela tiden
Foto: TT/Shutterstock, Peter Holgersson/pressbild