Ny studie: Fyra dagars arbetsvecka "har gjort succé” på Island

Kvinna som sträcker på sig framför datorn.
Så undviker du work-from-home burnout i 4 enkla steg
0:52

Efter reklamen: Så undviker du work-from-home burnout i 4 enkla steg

(0:52)

Slå på ljud

Bara tanken på en kortare arbetsvecka är nog en dröm för många – samtidigt som några kanske känner sig stressade av tanken på mindre tid att sköta jobbet.

På Island har man gjort försök med att låta arbetsveckorna bestå av ungefär fyra dagar i stället för fem, rapporterar BBC. Antalet arbetstimmar kortades ner från 40 till 35 utan att lönen sänktes.

Experimenten pågick mellan 2015 och 2019. Nu har de analyserats av forskare och rapporten Islands resa till en kortare arbetsvecka har publicerats.

Stressexperten: 5 tips för att må bra även på jobbet

Totalt ingick 2 500 kommunanställda, vilket svarar för omkring en procent av Islands arbetande befolkning. Resultaten visar att produktiviteten var densamma som tidigare, eller bättre, på arbetsplatserna.

Kortare arbetsvecka medförde bättre hälsa

Resultaten visar även att de anställdas hälsa hade förbättrats ur flera synvinklar. Till exempel minskade den upplevda stressen, risken för utbrändhet och deltagarna fick en bättre balans mellan jobb och fritid.

Därför är det bra för dig (och din chef!) att jobba hemifrån

– Den här studien visar att världens största experiment någonsin på kortare arbetsveckor i den offentliga sektorn av alla mått att döma var en överväldigande succé, säger Will Stronge, forskningsdirektör vid Autonomy, till BBC.

Prövningarna ledde nämligen till att fackföreningar började att förhandla. Nu arbetar 86 procent av landets arbetskraft kortare arbetsveckor eller har i alla fall fått rätt till att göra det, enligt rapporten.

– Islands resa mot kortare arbetsveckor berättar för oss att det inte bara är möjligt att jobba mindre i moderna tider utan att progressiv förändring också är möjligt, säger Gudmundur D. Haralsson, en av forskarna bakom rapporten, till BBC.

Forskare: Kortare arbetstid ger bättre sömn

Kortare arbetsveckor testas nu i fler länder

Just nu pågår flera liknande prövningar runt om i världen, till exempel i Spanien och på Nya Zeeland.

I Sverige har man också gjort experiment med kortare arbetstid tidigare inom olika verksamheter.

Det har också diskuterats på regeringsnivå och utredningar har gjorts och pågår. Man har då främst pratat om en arbetsvecka på fem dagar men med sex timmars arbetstid per dag.

Foto: TT

Källa: BBC

Utvald läsning