SömnStressMindfulnessOnt i magenVätskebristHuvudvärk

Forskare: Därför räcker det med 32 timmars arbetsvecka

12 okt, 2020 
kvinna som jobbar på bageri.
De här företagen testade om 32 timmars jobb per vecka är lika bra som 40. Resultaten är tydliga – deras anställda både mår och presterar bättre.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
5 tips som kan dämpa din stressBrand logo
5 tips som kan dämpa din stress

Vad händer om man låter sina medarbetare jobba mindre, men med samma lön? Det ville en amerikansk företagsledare prova, genom att låta personalen vara ledig fredag till söndag – med full betalning.

Det var i maj som Banks Benitez, VD för Uncharted, en amerikansk välgörenhetsorganisation, började sitt experiment. Han uppmanade sina anställda att genom en extra dags ledigt kunna få mer ”hälsosamma, kreativa och utsvävande liv”.

Effekten av en dag extra ledigt – för personalen

Zach Strom, en av Benitez anställda, berättar hur hans liv påverkats av företagets beslut. Som en introvert person var veckorna enligt honom dränerande, måndag till fredag gick åt till att prata med folk på jobbet – och helgerna till att träffa vänner och familj eller göra andra nödvändiga ärenden.

– Jag behövde helgen till att återhämta mig, säger Zach till Men’s Health.

Men det här hann han, precis som många andra, inte med – då livet utöver jobbet naturligt innehåller måsten som ska klämmas in på förhållandevis få dagar. Men med en extra dag ledigt gavs han tid för aktiviteter enbart för honom, såsom vandring i naturen. Det här menar han har påverkat hälsan positivt.

Annons

Författaren av boken Shorter: Work Better, Smarter, and Less – Here’s how och forskaren Alex Soojung-Kim Pang, förtydligar den goda effekten av att jobba mindre.

– Balans jobb och fritid, föräldraskap, jämlikhet mellan kön, utbrändhet – de flesta företagen har åtgärder för att hantera detta, men att införa en fyradagars arbetsvecka hade mer eller mindre löst alla dem problemen åt alla direkt, menar han.

Effekten av en dag extra ledigt – för företagen

Andra företag har också valt att pröva en nedskalad arbetsvecka, och flera forskare och politiker uppmuntrar förslaget. Nya Zeelands premiärminister Jacinda Ardern menar exempelvis att det kan boosta landets ekonomi, då folk får tid över att resa inom landet och således även spendera mer pengar.

Finlands premiärminister, Sanna Marin, är inne lite på samma spår och uttalade sig förra året om hur hon anser att ”människor förtjänar att ägna mer tid åt sin familj, sina vänner och hobbys”.

Annons

Stora företag som Microsoft och den amerikanska snabbmatsrestaurangen Shake Schack har också prövat, och inte sett något tapp i produktivitet. Snarare tvärtom, då flera studier visat på hur långa arbetsdagar påverkar vårt mående negativt. Det kan exempelvis resultera i viktuppgång, ångest, depression eller hjärt- och kärlsjukdomar, menar forskaren och författaren Pang.

Jarrod Haar, en professor och forskare inom Human Resources vid Auckland University of Technology, har länge studerat balansen mellan arbetsliv och privatliv. Han granskade under 2018 Perpetual Guardian, ett fastighetsbolag i Nya Zeeland som prövade att byta till en fyradagarsvecka. Resultaten talade sitt klara språk.

– Produktiviteten var lika hög när personalen jobbade fyra dagar i veckan, som när de jobbade fem, sa Haar. Intressant nog påverkade de även kvalitén på det jobb som utfördes. Både servicen till kunder och de anställdas engagemang och kreativitet ökade, fortsätter han.

Annons

Hur håller man produktiviteten uppe?

Den lediga dagen innebar att anställda i större utsträckning tränade och gjorde annat som kroppen mår bra av, vilket resulterade i en piggare arbetskraft. Men för att vara säker på att lyckas nå dem goda effekterna av fyradagars-veckan kan andra åtgärder behöva införas.

Benitez förtydligade exempelvis för sina anställda på Uncharged att det inte fanns någon prestige i att tacka nej till ett möte man inte ansåg man behövde närvara på. Han förbjöd även onödigt mejl-skickande samt avsatte fyra timmar på tisdagar och onsdagar till eget arbete utan distraktion.

Dock fanns alltid en rädsla hos Benitez att det skulle leda till att personalen blev överbelastad under dessa fyra dagar. Men så verkar inte vara fallet, och när anställda Zach Strom får frågan om vad han tycker om saken var svaret tydligt.

– Jag älskar detta. Det är en otrolig förmån att ha, avslutar han till Men’s Health.

Källa: Men’s Health

LÄS MER:

Stressexperten: Vi behöver en minisemester – varje dag

Därför borde alla över 40 bara jobba tre dagar i veckan

Den här lilla förändringen kan minska din jobbstress – rejält!

Annons