Fotterapeuten: Därför ska du inte måla tånaglarna hela tiden
Vår och sommar är högsäsong för fotvårdskliniker. När vinterkängorna åker av vill många ta hand om sina fötter. Rey Manzanares, som driver kliniker i Stockholm, Norrköping och Skövde, träffar bland annat kunder som vill göra något åt sina tråkiga och missfärgade naglar – som de vanligtvis döljer bakom nagellack. Det de inte insett är att det är överanvändningen av lack som fått naglarna att se ut som de gör.
– När vi slipat naglarna så blir de bara “wow, vilken fin nagel jag har”, säger den medicinska fotterapeuten.
Döljer förändringar i nageln
Han tycker inte att vi ska låta nagellacket sitta på hela tiden. Går vi runt med lack året runt riskerar vi nämligen inte bara att få gulare naglar.
– Om man tänker på nagellack så är det ungefär som en plastbit som man lägger på naglarna. Och går man runt med en plastbit så blir den fuktig, och blir det fukt på nageln så blir det till slut nagelsvamp, varnar han.
Går man ständigt runt med lack riskerar man även att missa eventuella förändringar i nageln, om den till exempel släpper från bädden. Fotterapeutens råd? Använd bara nagellack när fötterna faktiskt syns, som vid bröllop, dop och andra speciella tillfällen.
– Och försök att ta bort det så fort som möjligt efteråt, säger han.
Det gäller för såväl genomskinligt som färgat lack, poängterar han.
Trånga skor kan orsaka nagelsvamp
Nagelsvamp är ett vanligt problem i Sverige. Enligt Sveriges Fotterapeuter har var fjärde person som söker medicinsk fotvård antingen fot- eller nagelsvamp. Men även om nagellack kan bidra, finns en mycket större bov – vår skokultur.
Både kraftiga vinterskor och fina sommarskor med smalare spets bäddar för trådsvampar. Om skorna trycker mot nageln kan den skadas och släppa från nagelbädden. Och när det väl har hänt kan fukt leta sig in under nageln, vilket kan leda till svamp.
– Naglarna tar stryk och huden tar stryk för det blir fuktigt mellan tårna, och då kan det också bli hudsvamp av det, säger Rey.
Han förespråkar bredare skor – där du verkligen kan röra på tårna.
– När mina kunder kommit till mig så tycker de flesta, nio av tio, att de har breda och bra skor. Men jag brukar säga så här, att skulle man ta bort själva kappan av skon så skulle man se hur böjda fötterna ändå är. Om man verkligen vill känna att man har bra och breda skor så ska man kunna spreta på tårna när man har skorna på sig.
Och när du vill använda fina trånga skor så är ett tips att smörja in fötterna lite lätt innan.
– Bara för att det ska glida lite bättre i skorna så att det inte är för hårt eller för tajt. Och sen, om man kan, så kan man kanske ta av sig skorna så fort man har möjlighet att sitta ned, för att lufta och undvika tryck på fötterna.
Tecken på nagelsvamp
Blir en eller flera av dina naglar gula, tjocka och spröda kan det vara tecken på nagelsvamp. Men det kan också handla om andra nagelsjukdomar, som psoriasis.
– Så bästa tipset om man får sådana naglar är att boka tid hos en vårdcentral så att man kan få en odling på naglarna. Och visar det sig att det är nagelsvamp eller psoriasisnaglar, då kan man boka en tid hos sin närmaste medicinska fotvårdare som kan slipa ner nageln. Om de blir kraftiga och gula och tråkiga, då behöver man slippa ner naglarna så mycket som möjligt, säger Rey.
På nätet finns gott om huskurer mot nagelsvamp. Vissa tycker att man ska badda nageln med ättika, andra rekommenderar bikarbonat, antamon eller tigerbalsam. Men den medicinska fotterapeuten är skeptisk.
– Först och främst så tror jag att man måste ta hjälp av någon, en fotterapeut som slipar ner naglarna. För vad du än gör med naglarna så kommer det inte hjälpa om de är kraftiga, med hinna på hinna. Om man lägger på något så kommer det inte komma ner till roten där man vill.
På apoteket finns bland annat receptfria läkemedel mot nagelsvamp och läkare kan skriva ut medicinskt nagellack och tabletter.
LÄS OCKSÅ: Så slipper du svettiga, illaluktande, fötter i sommar
Foto: TT/Shutterstock, Peter Holgersson/Pressbild