SömnMindfulnessOnt i magenVätskebristHuvudvärk

Så slipper du svettiga, illaluktande, fötter i sommar

26 jun, 2020 
Så slipper du svettiga, illaluktande fötter i sommar
Får du lätt svettiga fötter? Här är alla tips som du behöver för att slippa svetten, och dålig lukt.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
Därför ska du promenera – 5 anledningarBrand logo
Därför ska du promenera – 5 anledningar

Att vi svettas om fötterna är inte konstigt. Vi har svettkörtlar över nästan hela kroppen men på våra fötter sitter flest svettkörtlar. På sommaren, och i värme generellt, svettas vi extra mycket eftersom kroppen jobbar extra hårt för att reglera kroppstemperaturen.

I fukt och värme trivs bakterierna som bäst

En ofta oönskad effekt av att svettas om fötterna är lukten av fotsvetten som kommer när bakterierna börjar gro, och de trivs finfint i värme och fukt. Så på sommaren kan det vara extra viktigt att tänka på hur fötterna har det.

7 sätt att motverka svettiga fötter

Det finns några saker, utöver sommarvärme, som kan påverka hur mycket vi svettas om fötterna, här är några av dem – och tips på vad du kan göra åt dem.

1 Var noga med fot-hygienen

Det är inte ny svett som luktar, lukten kommer först när bakterier börjar bryta ner ämnen i svett. Tvätta fötterna ofta och använd gärna en mild tvål som inte torkar ut huden. Du kan också testa antiperspirant, som minskar svettningarna, och deodorant som döljer lukt. Men båda kan irritera huden, så parfymfri är snällast.

Annons

2 Låt fötterna torka ordentligt

Efter dusch och bad – vänta med att ta på strumpor till att fötterna har torkat helt. Samma sak om du smörjer in dina fötter. Gå gärna barfota när du är hemma, och så ofta du kan.

3 Välj rätt strumpor

Om du svettas mycket och använder strumpor är det ingen dum idé att byta mot rena strumpor ett par gånger om dagen. Välj gärna strumpor i naturmaterial som till exempel bambu. Strumpor som tar hand om fukt kan hjälpa, till exempel gjorda de som är gjorda i merinoull. Det finns också antibakteriella strumpor man kan prova om det luktar mycket.

4 Välj rätt skomaterial

De snyggaste skorna är inte alltid de bästa, vissa material stänger lättare in fukten och ger bakterierna bästa förutsättningarna att gro. Tänk skor i material som andas och satsa på bra sulor. Skinnskor kan ofta andas bättre än många skor i tätare material.

5 Lämna plats i skorna

Att ha lite extra utrymme i skorna kan också hjälpa att göra det luftigare. Välj skor som du kan röra ordentligt på tårna i och som fötterna får utrymme att andas i.

Annons

6 Variera vad du har på fötterna

Byt gärna mellan flera olika par skor och låt dem torka upp ordentligt mellan tillfällena du använder dem. Tvätta gärna ur dina skor regelbundet.

7 Gör en hälsocheck

Lukt från fötter kan också komma av svamp, som lätt sprids i allmänna omklädningsrum coh duschar. Svamp kan klia, men inte alltid, så kolla dina fötter så du inte drabbats. Om du behandlar svamp med kräm, så tänk på att inte stänga in fukten.

8 Drick ordentligt med vatten

Om vi dricker för lite finns det risk för att vi svettas ännu mer för att kroppen försöker hålla bra temperatur. Se till att få i dig det vatten du behöver, speciellt på varma sommardagar.

Källa: 1177/Vårdguiden Foto: TT

LÄS MER:

Expertens tips: Så fixar du fina fötter

Nya rön: Därför är svett BRA för din hud

Är det farligt att dricka för mycket vatten?

Annons