Första vaccinet mot covid-19 godkänt - så påverkar det Sverige

Första vaccinet mot covid-19 godkänt - så påverkar det Sverige

Videon kunde inte hittas

Under onsdagen (2 december) kom beskedet att Storbritannien har godkänt Pfizer-Biontechs coronavaccin. Det gör att landet blir först i världen att börja vaccinera befolkningen mot covid-19

”Regeringen har i dag godtagit rekommendationen från den oberoende läkemedelsmyndigheten MHRA om att godkänna Pfizer-Biontechs covid-19-vaccin för användning", uppger den brittiska regeringen.

Vaccineringen mot covid-19 startar redan nästa vecka

Efter godkännandet gick också landets hälsominister Matt Hancock ut med nyheten att massvaccineringen påbörjas med start redan nästa vecka. Han säger att det man vet från tidigare uppgifter är att det är ett säkert och effektivt vaccin. Läkemedelsföretaget Pfizer uppger att de ska börja leverera de första av Storbritanniens 40 miljoner köpta doser de kommande dagarna, skriver The Guardian.

– Det här godkännandet är det mål vi arbetet mot sedan vi första gången sa att vetenskapen ska vinna, säger Pfizer-vd:n Albert Bourla.

Enligt Matt Hancock räknar regeringen med att få tio miljoner doser levererade innan årsskiftet. Detta gör också att massvaccinationen av corona kommer bli landets största vaccinationkampanj hittills.

– Det här är ett viktigt nästa steg i vår hantering av coronaviruspandemin och sjukhus kommer inom kort att inleda första fasen i vaccinationsprogrammet, säger Simon Stevens, chef för landets vårdmyndighet NHS till The Guardian.

Men alla 65 miljoner människor kommer dock inte kunna vaccineras samtidigt. Landets vaccinationskommitté kommer under dagen att skicka ut en lista över prioriterade grupper som ska få vaccinet först. Där nämns vårdhemsboende, sjukvårdspersonal och äldre.

Efter Storbritannien väntas USA och Europa följa i fotspåren och godkänna coronavaccin de kommande veckorna. Enligt The Guardian har USA redan beställt 100 miljoner doser och Europa 200 miljoner doser.

Så påverkas Sverige av ett godkänt vaccin

Sveriges vaccinsamordnare Rechar Bergström säger till TT att Storbritanniens beslut inte påverkar EU:s process. Men kallar beslutet hoppingivande:

– Nu har vi fått ett första godkännande och det ger ytterligare hopp om att även EU godkänner det här vaccinet, säger Richard Bergström till TT.

Beslutet påverkar dock inte när vaccinet kan bli godkänt i EU vilket troligen dröjer ytterligare några veckor.

– Vi har fattat beslut om att låta det gå som en vanlig ansökan och inte ha någon speciallösning för godkännande utan det får ta den tid det tar. Nu går det fort i alla fall. Normalt tar det arbetet flera månader och nu har vi gjort det på ännu kortare tid, säger Richard Bergström till TT.

– Det är möjligt att det här vaccinet blir godkänt av EU-kommissionen före årsskiftet, antingen före jul eller i mellandagarna.

Det som varit en stor fråga gällande Pfizers vaccin är möjligheten till förvaring. Vaccinet ska nämligen förvaras i minus 70 grader för att inte förgås. Enligt Pfizer själva klarar vaccinet dock upp till fem dagar i kylskåp, där temperaturen ligger mellan två och åtta grader Celsius.

Källa: The Guardian & Dagens Nyheter Foto: TT

Läs mer:

Lena Hallengren: ”Vi har säkrat coronavaccin för hela Sveriges befolkning”

Då kan du vaccinera dig mot corona – riskgrupp eller ej

Dolly Parton har skänkt en miljon dollar till forskningen för ett vaccin mot corona

Utvald läsning