Fråga läkarenSmärta och värkHögt blodtryckHudcancerTäta bröstDepression

Läkemedelsbolaget: Vi har ett färdigt vaccin mot corona – och det fungerar

09 nov, 2020 
Det första vaccinet mot coronaviruset och covid-19 är klart. Det menar nu läkemedelsbolaget Pfizer som är först i världen med att kunna visa upp framgångsrika resultat i en storskalig studie. Redan nu söker de tillstånd att få använda det i USA.
Annons
Fem vanliga frågor och svar om covid-19Brand logo
Fem vanliga frågor och svar om covid-19

Det är läkemedelsföretaget Pfizer som tagit fram ett vaccin mot covid-19, som man nu menar är både effektivt och säkert – och detta ska vara bevisat.

Ihop med tyska partnern Biontech är de nu först i världen att kunna visa upp framgångsrika resultat från en storskalig studie, rapporterar nyhetsbyrån Reuter. Det framgår av den första utvärderingen av de pågående fas-3 studierna på det nya vaccinet.

Vaccin mot corona klart – så säkert är det

Enligt tidiga utvärderingar ger vaccinet ett 90-procentigt skydd mot coronaviruset. Testpersonerna blev immuna 28 dagar efter den första sprutan och efter 7 dagar om de tagit en andra dos.

Hur länge personer som tar vaccinet blir immuna vet man ännu inte, men man har hittills inte sett några allvarliga biverkningar eller säkerhetsfaror med vaccinet.

– Vi är ett viktigt steg närmare att förse människor världen över med ett välbehövligt genombrott i hjälpen att få ett slut på den här globala hälsokrisen, säger Pfizer-chefen Albert Bourla i ett uttalande.

Annons

Så länge blir du immun med coronavaccinet

Nu är planen att söka tillstånd i USA för att kunna använda vaccinet i nödfall, för personer mellan 16-85 år. Då krävs det att Pfizer kan lägga fram två månaders testresultat från åtminstone hälften av studiens drygt 44 000 deltagare. Detta tros dröja till slutet av november, enligt bolaget.

Vd för tyska Biontech delade i ett uttalande med sig om att han har sett indikationer på att immuniteten efter vaccination med deras nya vaccin borde kunna håll i sig i över ett år.

Pfizer är som bekant inte de enda som jobbar på ett vaccin mot coronaviruset för att få stopp på pandemin. I dagsläget är elva kandidater uppe i fas-3-studier, som är den sista prövningsnivån innan ett vaccin kan bli godkännt.

Hittills har endast Asta Zeneca och Pfizer-bionteck påbörjat proceduren om ett godkännande från svenska Läkemedelsverket.

Källa: Reuter Foto: TT

...

Läs mer:

Redan då kan Sverige få vaccin mot covid-19

Allt du behöver veta om influensavaccin 2020

Nytt fall visar: Det går att få corona flera gånger

Annons