Att stå upp och jobba gör ingen skillnad mot ryggbesvär

kvinna står vid skrivbord

Har du dåligt samvete för att du inte använder det höj- och sänkbara skrivbordet tillräckligt, eller för att du ibland hasar ihop i stolen?

I åratal har vi fått höra att det är bra för både ryggen, magmusklerna och förbränningen att stå upp och jobba då och då under arbetsdagen – och att en felaktig sittposition kan vara förödande för vår rygghälsa.

Ny forskning visar inga stora skillnader för vare sig ryggproblem eller generell hälsa.

Video: 4 övningar mot värk i ländryggen

Ont i ryggen 4 övningar mot värk i ländryggen
1:00

Efter reklamen: Ont i ryggen 4 övningar mot värk i ländryggen

(1:00)

Slå på ljud

Nyligen publicerades en studie där man undersökt vad stående arbetsposition egentligen gör för hälsan. I studien deltog över 700 brittiska skrivbordsarbetare från sex olika kontor.

Ingen skillnad för ryggen att stå eller sitta

När man efter ett år analyserade resultaten såg man att de grupper som uppmuntrats att stå upp och fått höj- och sänkbara skrivbord stod upp ungefär en timme mer per dag. Men – skillnaderna i välmående och ryggont var dessvärre inte stora jämfört med kontrollgruppen, som fortsatt arbeta som vanligt.

De förbättringar av stress, välbefinnande och styrka man såg var så små att de var icke-kliniskt betydelsefulla – vilket alltså innebär att studien inte ger några belägg för alla de arbetsplatsförändingar som införts de senaste åren, menar fysioterapeuten Jacob Gudiol som kommenterar studierna i Nyhetsmorgon.

De som satt hukade hade inte mer ont i rygg och nacke än de som satt rakt

Tidigare studier har också visat att sittställningen inte har så stor påverkan på om man får nackbesvär eller inte. När man undersökte tonåringars sätt att sitta kunde man vid uppföljningen inte se några samband mellan hur de satt och eventuella besvär med smärta. De som satt mest hukade hade inte mer ont i rygg och nacke än de som satt rakare.

Värt att beaktas är dock att det här var just tonåringar. I takt med åldern blir man som bekant allt stelare och har oftare ryggbesvär trots att man tycker att man gör "rätt".

Viktigt med variation i arbetsställning

Att stå stilla är alltså inte särskilt mycket bättre än att sitta stilla. Däremot poängterar Jacob Gudiol att det är viktigt att variera sig, att inte sitta på samma sätt hela tiden och inte sitta eller stå för länge.

Källa: TV4

Foto: TT

Utvald läsning