Därför tappar vi luktsinnet av corona + så får du tillbaka det

Coronaviruset kan leda till att man tappar luktsinnet
Fem vanliga frågor och svar om covid-19
Slå på ljud

Ett av symtomen vi kan få av coronaviruset är luktbortfall. Det drabbar inte alla, men många som tappat lukten vittnar om att det håller i sig länge.

Därför tappar vi luktsinnet vid corona

Att vi plötsligt inte känner lukt längre vid covid-19 har amerikanska forskare nu kommit fram till kan bero på att just luktcellerna har många av de molekyler, ACE2, som coronaviruset tar sig in via. Och att därför just luktcellerna verkar vara extra mottagliga för viruset.

Det här upptäckte man genom att undersöka vävnad från olika delar av näsan. Det här stämmer överens med andra fynd i studier och näsan är troligen en slags huvudingång för viruset, säger Johan Lundström, luktforskare vid Karolinska Institutet till Vetenskapsradion.

Inte samma som vid vanlig förkylning

Luktbortfall av covid-19 skiljer sig från det nedsatta luktsinne man vanligtvis får av en förkylning eller influensa, enligt en europeisk studie.

Enligt den har covid-19-patienter sällan täppt eller rinnig näsa utan kan ofta andas ”fritt”. Hos dem med covid-19 verkar också lukten försvinna hastigt och helt.

Det finns även skillnader i hur man känner smak. Hos covid-patienter verkar man inte alls kunna skilja mellan sött och bittert till exempel, medan personer med förkylning tillfälligt får nedsatt smak för att de inte känner lukt lika bra.

Luktträning kan hjälpa

Så många som 70–80 procent av dem som har haft covid-19 tros ha fått luktsinnet påverkat.

– Runt 50 procent tappar luktsinnet helt, hos resten blir det nedsatt, säger Johan Lundström till Aftonbladet.

Han tror att cirka 10–15 procent kommer att ha bestående förlust av eller kraftigt nedsatt luktsinne efter covid-19. Men säger också att 80–85 procent har fått tillbaka luktsinnet efter cirka 20 veckor.

Om man har fått en långvarig luktnedsättning efter ett virus så kan man luktträna, det innebär att man utsätter sig för dofter på ett systematiskt sätt för att stimulera sinnescellerna. Något som bland annat Karolinska jobbar med.

– Om du har förlorat luktsinnet efter covid är mitt råd att gå till husläkaren och få en remiss till en öron-näsa-halsspecialist som kan avgöra om luktträning kan vara något för dig, säger Johan Lundström.

Foto: TT

LÄS MER:

Luktsinnet kan avslöja om du har corona – så kan du testa dig

Här är ordningen som corona-symtomen oftast kommer i

Nya siffror: På de här ställena smittas många av corona

Utvald läsning