Därför ska du vara försiktig när du färgar håret efter covid-19

Frisör applicerar hårfärg i en kvinnas hår

Videon kunde inte hittas

Personer som har haft långvarig covid-19 kan få svåra allergiska reaktioner när de färgar håret, varnar brittiska frisörer. De vill nu att landets hårsalonger ska informera alla sina kunder om att den som har haft covid-19 – och det gäller även den som har haft en symtomfri variant av sjukdomen – kan reagera kraftigt på hårfärg.

Kräver testning innan håret färgas

Man kan också reagera på hårfärger man tidigare har tålt. Vissa salonger i Storbritannien kräver nu att kunder som har haft covid-19 gör ett 48-timmars allergitest innan de tillåts färga håret. Så här skriver salongen Shine Holistic i London på sin hemsida:

”Efter att ha pratat med salonger över hela landet har vi fått kännedom om att kunder som testat positivt för covid-19 har drabbats av kraftig känslighet mot hårfärger de tidigare tålt. Av den anledningen råder vi att du som testat positivt för covid-19, eller som misstänker att du har haft det, gör ett allergitest 48 timmar innan din hårfärgning.”

Man tillägger att även den som ska färga fransar eller ögonbryn bör göra ett allergitest innan.

Överaktivt immunförsvar kan trigga en allergisk reaktion

Varför man tycks bli känsligare mot hårfärger efter att ha smittats av coronaviruset vet man inte. Men forskning som visar att man efter en allvarlig sjukdom kan få ett överstimulerat immunförsvar och det kan göra att man reagerar lättare på vissa allergener, även sådana man inte reagerat på tidigare.

Branschföreningen NHBF, National Hair & Beauty Federation, menar dock att det är för tidigt att säga om det finns ett samband mellan covid-19 och allergiska reaktioner på hårfärg. Mer forskning krävs innan man kan slå fast att det finns ett samband.

Foto: TT

Läs mer:

Ny forskning: Så kan du smitta – trots att du inte har symtom

Nya rön: Den som bär munskydd blir mer skyddad än man trott

Frisören: Så vårdar du ditt gråa hår – 12 enkla knep som funkar!

Utvald läsning