Måste jag äta fibrer? Experten svarar!

Fråga: Jag försöker att äta mycket fibrer och fullkorn för att det är bra mot tarmcancer. Men jag blir så bubblig i magen. Kan jag dra ner på fibrerna eller går det ut över min hälsa?

Svar: Att kostfiberrik mat är hälsosamt råder ingen tvekan om. Det finns stora kostundersökningar som pekar på ett samband mellan högt kostfiberintag och en minskad risk för tarmcancer. Nötter, fröer och gryn är särskilt fiberrika. Grova grönsaker är också en viktig källa. Frukt och bär innehåller också kostfiber, men inte lika mycket som vi kanske tror. Men de är rika på andra näringsämnen, som vitaminer och mineraler.

Börjar man plötsligt äta stora mängder kostfiber blir man ofta bubblig i magen. Det brukar gå över efter någon vecka. Men cirka var femte svensk är drabbad av IBS, irritable bowel syndrome. Ofta är det kostfibrerna i maten som orsakar besvär. Behandlingen av IBS består av att utesluta så kallade FODMAP, som är en grupp kostfiber som jäser i magen. De finns i många av de livsmedel som vi betraktar som hälsosamma, såsom lök, vitlök, gryn och grova grönsaker.

Kostfiberrika livsmedel är alltså bra för hälsan – om man inte får besvär i magen av den sortens kostfiber. Då behöver man välja bort de livsmedel som orsakar besvären och ersätta dem med sådana som fortfarande är näringsrika men som innehåller mindre av de ämnen som gör magen upprörd. En dietist kan hjälpa dig med en individuell kostplan som minskar besvär med magen men som fortfarande är näringsrik.

Anki