HuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig matPollenallergi

Så skyddar du dig bäst mot fästingar i sommar

25 apr, 2022 
kvinna som ligger i gräs med fästingar
Hur rädda behöver vi egentligen vara för att få fästingar? Vad kan man göra för att skydda sig? Och hur gör man när man får en fästing? Fästingexperten förklarar!
Annons

Sommar, gå barfota i gräset, springa fram på en sommaräng i klänning … Och sedan behöva oroa sig för fästingar, eller?

Patrik Dinnétz är lektor i biologi på Södertörns högskola där han också forskar om fästingar och fästingburna sjukdomar. Han vill tona ner riskerna med att röra sig där fästingar finns.

Se även: Så skyddar du dig mot fästingar

Så skyddar du sig mot fästingarBrand logo
Så skyddar du sig mot fästingar

Det är nämligen långt ifrån alla fästingar som bär på någon smitta. Mellan 10 och 20 procent av alla fästingar bär på borrelia. Mindre än en procent av alla fästingar bär på TBE.

TBE förs över omedelbart, borrelia tar längre tid

För att smittas med borrelia och anaplasma, fästingfeber, behöver fästingen sitta kvar i ett dygn innan smittan förs över.

– När det gäller TBE förs smittan över omedelbart, å andra sidan finns TBE-smittade fästingar på ganska få ställen i Sverige.

Annons

Rent generell kan man säga att risken att bli sjuk är liten om man plockar man bort fästing direkt när man upptäcker den. Och de nya fästingarna kommer inte att vara vanliga i Sverige förrän om tidigast tio år eller mer, tror Patrik Dinnétz.

Vaccinera dig och välj rätt typ av kläder

Det bästa sättet att skydda sig mot fästingburna sjukdomar är att vaccinera sig mot TBE. Det pågår också försök i Sverige med ett vaccin mot borrelia. Det kan dock dröja några år innan det finns på marknaden.

Till dess är heltäckande kläder ett bra skydd mot borrelia och andra fästingburna sjukdomar. Men det gäller att välja rätt tyg på sina kläder.

– Flanell, fleece och andra ”pälsiga” material är inte så bra. Fästingar får lättare fäste i sådana tyg. Halkiga, glatta tyger är bättre eftersom de är svårare för fästingen att få grepp om.

Även myggmedel kan ha en avskräckande effekt.

– Men det fungerar bara till en viss del, säger Patrik Dinnétz.

Så plockar du bort en fästing på rätt sätt

  • Använd en pincett eller en fästingborttagare.
  • Ta tag om fästingen så nära huden du bara kan och dra långsamt rakt ut. Undvik att rotera pincetten eller fästingborttagaren.
  • Försök att få med hela fästingen. Det är dock inte farligt om en del blir kvar.
  • Tvätta bettstället med tvål och vatten eller desinfektionsmedel.

Foto: TT

Annons